Pe agendă | La Mereni, după 82 de ani de la primul val de deportări staliniste

Vizitatorii expoziției „Basarabenii în gulag” de la Mereni.

În acest episod, discutăm despre deportările sovietice din Basarabia și Bucovina de Nord și recuperarea memoriei istorice, dar și despre războiul din Ucraina, în contextul ultimului raport al Institutului pentru Pace de la Stockholm.

Your browser doesn’t support HTML5

La Mereni, după 82 de ani de la primul val de deportări staliniste

S-au împlinit 82 de ani de la primul val de deportări staliniste în Basarabia și Nordul Bucovinei. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în cele două teritorii anexate de URSS, zeci de mii de oameni – intelectuali, preoți, foști militari, gospodari ai satelor, altfel spus elitele societății – au fost ridicați de la casele lor de NKVD-iști și trimiși cu vagoane de marfă în Siberia și Kazahstan, de unde puțini dintre ei s-au mai întors. Evenimente de comemorare a primului val al deportărilor sovietice au avut loc nu numai în capitală, dar și în mai multe localități. Eugenia Apostu a fost în satul Mereni, raionul Anenii Noi, unde în ajun a fost inaugurată expoziția intitulată „Basarabenii în gulag”.

Your browser doesn’t support HTML5

„I-au lăsat în câmp deschis și le-au zis să-și sape bordeie”. 82 de ani de la primul val al deportărilor staliniste

Alte teme ale ediției din 13 iunie:

  • Sunt gata moldovenii să renunțe la ambalaje sau la produse de unică folosință din plastic?
  • Diplomația nucleară „în derivă” din cauza războiului din Ucraina (raport SIPRI).
  • NATO desfășoară cele mai ample exerciții militare aeriene din istoria sa.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.