Pe agendă | Marș LGBT+ fără incidente la Chișinău și cum s-a trezit NATO din letargia pentru care a criticat-o Macron

Participantele la marșul Pride din Chișinău, duminică, 18 iunie.

În acest episod, discutăm cu reporterul nostru Denis Dermenji despre atmosfera de la sediul NATO din Bruxelles înaintea summitului de la Vilnius, dar și despre atmosfera în general pașnică, sărbătorească, în care a avut loc a 22-a ediție a Festivalului anual LGBT+ de la Chișinău. 

Cu steaguri în culorile curcubeului, cu tobe și pancarte pe care aparea foarte des cuvântul „dragoste”, membrii comunității LGBT+ din RM, rudele și aliații lor au ieșit duminică 18 iunie în centrul Chișinăului în marșul care încheie săptămâna festivalului anual PRIDE.

Recent, într-o vizită la sediul EL din Praga, doi dintre activiștii de frunte LGBT din Moldova, Angela Frolov și Leo Zbancă, anticipau că va fi un festival și un marș calm, cu atmosferă sărbătorească. Dacă s-au împlinit aceste așteptări frumoase ale organizatorilor festivalului Pride de la Chișinău, am întrebat-o pe colega mea Eugenia Apostu, care l-a urmărit la fața locului.

Your browser doesn’t support HTML5

Marș LGBT+ fără incidente la Chișinău și cum s-a trezit NATO din letargia pentru care a criticat-o Macron

Alte teme ale episodului difuzat pe 19 iunie:

  • De când a invadat Rusia Ucraina în februarie anul trecut, oligarhii ruși, din cunoscuți ce erau, au devenit încă și mai celebri, chiar dacă nu i-a flatat prea mult această nouă notorietate. De exemplu: Boris Abramovici, care nu vrea să „dea drumul” spre Ucraina banilor încasați din vânzarea clubului de fotbal londonez Chelsea.
  • Voluntarii ucraineni, în ciuda bombardamentelor rusești, aduc apă și mâncare sinistraților din regiunea Herson, afectată de ruperea barajului hidrocentralei Kahovka:

Mâl și ruină: ucrainenii se luptă cu urmările ruperii barajului Kahovka

  • Luni, 19 iunie, a fost o zi importantă pentru diplomația mondială. Pe fondul disputelor bilaterale de tot felul, secretarul de stat american Antony Blinken a fost primit la Beijing de președintele chinez Xi Jinping. Între timp, Casa Albă dialogheză însă și cu o altă putere asiatică, India.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.