Pe agendă | Moldovenii din Gaza pot părăsi enclava. Comisia Europeană evaluează perspectivele de aderare a Moldovei la UE

Cetățeni străini și persoane cu dublă cetățenie care fug din Gaza devastată de război, așteaptă la punctul de trecere a frontierei egiptene Rafah cu Fâșia Gaza, 2 noiembrie, 2023.

În acest episod, discutăm despre ultimul raport al Comisiei Europene privind extinderea și începutul evacuării cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza.

Your browser doesn’t support HTML5

Moldovenii din Gaza pot părăsi enclava. Comisia Europeană evaluează perspectivele de aderare a Moldovei la UE

Comisia Europeană urmează să prezinte pe 8 noiembrie un mult așteptat raport privind extinderea, în timp ce la Chișinău, Kiev și în capitalele din Balcanii de Vest există mari speranțe că Uniunea Europeană va face încă un pas în întâmpinarea statelor care aspiră la aderare. Raportul Comisiei Europene este ultima analiză aprofundată a progreselor făcute de Moldova și Ucraina, înainte ca liderii Uniunii Europene să discute, la un summit în decembrie, despre începerea oficială a negocierilor. Georgia așteaptă de la aceeași reuniune o decizie privind obținerea statutului de țară candidată. Un proiect al raportului arată că Republica Moldova a îndeplinit până acum doar șase din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene.

Alte teme ale ediției din 7 noiembrie:

  • Cetățenii moldoveni din Fâșia Gaza au primit dreptul să plece din enclavă pe 7 noiembrie, prin punctul de trecere Rafah de la hotarul cu Egipt, la o lună de la izbucnirea războiului între Israel și gruparea Hamas.
  • După agricultori, șoferii de camioane din Polonia s-au plâns de concurența „neloială” din Ucraina. Câteva zeci de proprietari de companii de transport au blocat de luni, în semn de protest, trei puncte de trecere de la frontiera cu Ucraina, țară aflată în plin război cu Rusia.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.