Pe agendă | „Daruri” pentru autorități de la fermierii protestatari

În acest episod, aflați de ce fermierii își continuă protestele la Chișinău și cum s-a schimbat geografia „exporturilor” din regiunea transnistreană.

Your browser doesn’t support HTML5

„Daruri” pentru autorități de la fermierii protestatari și cum a devenit Moldova „pro-nucleară”

La Chișinău, fermierii protestatari au mers în marș cu tractoarele pe străzile capitalei, marți, după ce s-au arătat nemulțumiți de rezultatele discuțiilor purtate în ajun cu parlamentari și cu președinta Maia Sandu. Reprezentanții protestatarilor solicită intervenția urgentă a Guvernului pentru a-i salva de faliment pe fermierii mici și mijlocii. Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a spus că moratoriul cerut de fermieri la calcularea penalităților față de creditori nu poate fi instituit. Protestul de marți și negocierile din ajun le-a urmărit Virginia Nica.

Alte teme ale ediției din 5 decembrie:

  • Peste 50% din mărfurile produse în regiunea transnistreană au fost vândute pe malul drept al Nistrului, în primele 10 luni ale anului. Această cotă a crescut în ultimii ani, potrivit datelor Tiraspolului, dar experții ezită să spună dacă tendința se poate menține.
  • Republica Moldova se numără printre 22 de țări care au dat publicității cu ocazia summitului de mediu COP28 din Emiratele Arabe Unite un apel la triplarea producției de energie nucleară până în 2050. Inițiativa a provocat critici aspre în unele țări semnatare, iar participarea Moldovei, țară fără program nuclear, este surprinzătoare.
### Vezi și... ### EXPLAINER. Cum a ajuns Moldova... nucleară?

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.