Pe agendă | Chișinăul recunoaște doar 1% din datoria istorică față de Gazprom

Procurorii urmează să fie evaluați din noiembrie

În acest episod, discutăm despre rezultatele auditului extern de la Moldovagaz al datoriilor istorice față de Gazprom, dar și despre următoarele etape ale procesului de vetting în justiție.

Your browser doesn’t support HTML5

Chișinăul recunoaște doar 1% din datoria istorică față de Gazprom

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat miercuri, 6 septembrie, rezultatele unui mult așteptat audit extern al datoriilor istorice ale companiei Moldovagaz față de furnizorul rus Gazprom. Auditul realizat de două companii străine – din Norvegia și Marea Britanie – a vizat exclusiv malul drept al Nistrului și a cuprins o perioadă de aproape trei decenii. Potrivit ministrului, auditul a arătat că cea mai mare parte a unei datorii de peste 700 de milioane de dolari față de Gazprom nu este confirmată prin documente. „Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente”, a declarat și premierul Dorin Recean, la scurt timp, în ședința Guvernului.

Alte teme ale ediției din 6 septembrie:

  • Procesul evaluării externe a procurorilor și judecătorilor moldoveni ar urma să înainteze cu pași rapizi în această toamnă, estimează șefa comisiei juridice din Parlament, deputata PAS, Olesea Stamati.
  • În Slovacia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate pe 30 septembrie. Într-unul din scenariile posibile, ele ar duce țara pe calea Ungariei, adică al unui veșnic opozant problematic în interiorul UE, influențând și ajutorul pentru Ucraina.
  • Va fi forțată Ucraina de disputele politice de la Washington să încheie o pace dezavantajoasă cu Rusia?

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.