Pe agendă | Guvernul alocă subvenții, fermierii îl acuză pe Recean de ipocrizie

Circa 3000 de fermieri care cultivă cereale vor putea primi îndemnizații unice

În acest episod, aflați cu ce s-au ales fermierii moldoveni după luni de proteste și de ce unii lideri de la Comrat vorbesc despre crearea „republicii găgăuze”.

Your browser doesn’t support HTML5

Guvernul alocă subvenții, fermierii îl acuză pe Recean de ipocrizie

Guvernul a decis să aloce 200 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru a preveni falimentul micilor fermieri și a micro-gospodăriilor agricole „afectate de crizele de anul trecut”. Circa 3000 de fermieri care cultivă cereale vor putea primi îndemnizații unice, mărimea cărora va fi stabilită de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

În ședința de guvern de miercuri, premierul Dorin Recean a spus că efortul autorităților este unul „enorm” și acesta ar trebui să fie suficient pentru ca fermierii să depășească „dificultățile financiare”. Agricultura deja beneficiază de o subvenționare „masivă”, a mai spus premierul, dând asigurări că își dorește ca agricultura să devină „mai puțin vulnerabilă la provocările din exterior”.

Fermierii moldoveni protestează periodic încă din luna mai, spunând că au ajuns în pragul falimentului și că ultima picătură a fost criza carburanților și prăbușirea pieței cerealelor. Inițial, guvernul a susținut cererea fermierilor de a interzice temporar tranzitul de cereale ucrainene ca să protejeze piața internă, urmând exemplul unor țări din Uniunea Europeană, dar a renunțat după ce Kievul a amenințat să blocheze toate exporturile moldovenești.

Alte teme ale ediției din 21 august:

  • De mai bine de o lună, la Comrat, noul bașcan Evghenia Guțul încearcă să convingă deputații în Adunarea Populară să aprobe componența și structura viitorului executiv al autonomiei găgăuze. După câteva tentative eșuate, Evghenia Guțul, aleasă cu sprijinul partidului Șor, care între timp a devenit neconstituțional, a anunțat că va ține cont de doleanțele deputaților locali și va propune o altă componență a executivului de la Comrat. Cu ce șanse?
  • Olanda și Danemarca sunt primele țări NATO care au anunțat că vor dona avioane F-16 Ucrainei. Televiziunea publică daneză (DR) a informat că 73 de piloți ucraineni au ajuns deja la o bază militară din țară, pentru a începe instruirea pe avioanele de luptă de producție americană.
  • Acordul SUA-Vietnam și influența Chinei în regiunea indo-pacifică.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.