În acest episod, discutăm despre plecările de deputați de la BCS spre o nouă structură dominată de fugarul Ilan Șor, Mișcarea pentru Popor, anticipăm cum ar putea duce fenomenul la o rară colaborare între BCS și PAS, dar și cântărim adevărul din declarațiile puterii că Moldova s-ar fi „vindecat” deja de dependența de gazele rusești.
Primăvara este un timp al schimbării, al primenirii; nu doar pentru natură, ci și pentru unii politicieni moldoveni: nu mai puțin de trei aleși ai poporului au anunțat în ultimele zile că pleacă din Blocul Socialiștilor și Comuniștilor ca să se alăture Mișcării pentru Popor – o organizație condusă de Partidul Șor.
Cea mai recentă fugară, deputata Irina Lozovan, a explicat că pleacă fiindcă Partidul Socialiștilor nu are un lider capabil să lupte cu succes împotriva guvernării, iar Mișcarea Pentru Popor îi oferă ei, Irinei Lozovan, cadrul în care poate ieși în stradă ca să apere poporul și statul.
Iar hemoragia afectează BSC nu doar la nivel parlamentar, ci și al oficialilor locali – inclusiv primari.
Alte teme ale episodului difuzat pe 28 martie:
- Premierul Dorin Recean spune că „R. Moldova nu mai consumă gaze de la Gazprom”, iar ministrul Energiei, Victor Parlicov, afirmă că malul drept al Nistrului „nu mai are nevoie de gaze rusești”. Sună bine, dar chiar așa să fie?
- Dacă țările democratice ale lumii nu închideau ochii la crimele comise de F. Rusă în ultimele decenii, inclusiv în Cecenia sau Siria, ele ar fi fost mai bine pregătite să o pedepsească pentru ceea ce face în prezent în Ucraina. Este teza principală a unui raport publicat de organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International;
- Ucraina spune că soldații ei își îmbunătățesc continuu capacitatea de a doborî drone de fabricație iraniană. Ele sunt folosite de forțele ruse în invazia din Ucraina, lansată în urmă cu peste un an, pentru a ataca inclusiv blocuri de locuințe și infrastructură civilă.
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.
Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.