„Pe agendă” | R. Moldova în raportul Departamentului de Stat: corupție, justiție selectivă, condiții dure în închisori 

O celulă în care sunt deținute femeile în penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

În acest episod discutăm despre situația drepturilor omului în Republica Moldova, așa cum este reflectată în ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA, și despre o posibilă listă a persoanelor pe care actuala putere de la Chișinău și le-ar dori să fie supuse sancțiunilor UE. 

Departamentul de stat american a dat publicității raportul său anual cu privire la situația drepturilor omului în lume în 2022. Raportul acoperă 198 de țări și teritorii, iar în prefață sunt scoase în evidență încălcări și abuzuri „îngrozitoare prin amploarea și gravitatea lor”, cum ar fi cele legate de războiul din Ucraina sau suprimarea protestelor din Iran.

Your browser doesn’t support HTML5

R. Moldova în raportul Departamentului de Stat: corupție, justiție selectivă, condiții dure în închisori

Alte teme ale episodului din 22 martie

  • Miniștri de externe din UE au cerut crearea unui mecanism de sancțiuni împotriva „aliaților Kremlinului” implicați în „acțiunile de destabilizare” din Republica Moldova. Pe cine ar vedea actualele autorități de la Chișinău pe o eventuală listă de sancțiuni europene? Opinia spicherului Parlamentului, Igor Grosu.
  • „Justiția împotriva reformei” – un punct de vedere al scriitorului Vitalie Ciobanu.
  • Femeile și războiul din Ucraina - o discuție cu jurnalista Nino Ivanișvili din Georgia, invitata rubricii săptămânale „Panorama interviu”.
  • Va fi inculpat Donald Trump?
  • Finlanda își apără decizia de a intra în NATO fără Suedia.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.