Analiștii politici Marvin Kalb și Henry Aaron își pun întrebarea dacă scurgerea timpului este sau nu în favoarea Ucrainei, în războiul cu Rusia.
Your browser doesn’t support HTML5
Ei încearcă să deslușească ce s-ar întâmpla dacă, în timp, Ucraina continuă să ceară retragerea Rusiei de pe toate teritoriile ocupate, în timp ce Statele Unite ar putea fi de acord și cu o retragere parțială. După ce Henry Kissinger a scris că o soluție negociată trebuie găsită în circa două luni, pentru că altfel conflictul se poate extinde, ucrainenii au respins posibilitatea să facă concesii teritoriale, dar în cercuri diplomatice internaționale, discuția este deschisă.
Multe oficialități cer ca Rusia să se retragă din teritorii, care să includă și Crimea, ocupată în 2014. Această poziție a antrenat replica președintelui Franței, care a avertizat că Putin nu trebuie „umilit”, președintele Biden reiterând că nu va impune Ucrainei termenii unei soluții, pronunțându-se și el însă pentru o soluție diplomatică.
### Vezi și... ### „Umilirea Rusiei”. Ucraina îi răspunde lui Emmanuel Macron: Franța e cea umilităMarvin Kalb și Henry Aaron scriu că diviziunile interne, în America sunt mai subtile decât cele internaționale, dar impactul lor e clar. Conducerea republicană din Congres sprijină ajutorul militar substanțial pentru Ucraina, dar în rândurile membrilor există un număr crescând de voci, care nu sunt de acord cu nivelul prea mare al investiției americane. Dacă așa cum se anticipează republicanii preiau în toamnă controlul asupra Congresului, aceste disensiuni pot altera procesul decizional.
Surse de la Moscova arată că Putin crede că timpul este de partea lui. Autorii cred că capacitatea Ucrainei de a rezista militar, depinde de ajutorul occidental. Acest ajutor depinde și el de „disponibilitatea electoratului occidental de a trăi cu efectele secundare ale războiului – inflație ridicată și prețuri mai mari la energie, penurie de energie, cereale și alte produse de bază”.
Marvin Kalb și Henry Aaron mai scriu că de-acum războiul din Ucraina este înlocuit de pe primele pagini ale ziarelor în America de chestiuni interne cum sunt dreptul de a avea arme sau avorturile. Erodarea sprijinului pentru Ucraina – susține articolul este o posibilitate. Un al doilea factor menționat de autori este cât timp poate rezista Ucraina în fața agresiunii ruse. Putin nu pare dispus să recurgă la negocieri serioase acum, mizând pe faptul ca rușii sunt dispuși să lupte cât va fi nevoie. Un al treilea factor este în ce măsură sancțiunile aplicate de occident sunt de natură să-l forțeze pe Putin să dea înapoi. Nici istoria și nici indiciile actuale nu par să sugereze optimism, cel puțin deocamdată, în această privință.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Zelenski: „E deja a 108-a zi de război, e deja iunie, Donbasul rezistă!”