Dar ceea ce pentru unii sunt deficiențe, pentru alții sunt oportunități să-și mărească șansele de câștig. Obligate toate, indiferent de profil, să desfășoare dezbateri electorale, ba încă să le difuzeze în regim live și în orele de vârf de audiență, televiziunile moldovene s-au ciocnit în campania parlamentară trecută cu mari dificultăți atunci când își propuneau să aducă un concurent electoral, de dorit cu poziție importantă în partid, în platoul lor de dezbateri.
Lorena Bogza, cunoscută moderatoare de dezbateri la postul de televiziune Pro TV Chișinău, a explicat zilele trecute în cadrul unei conferințe astfel aceste dificultăți: „Ei nu pot fi în zece locuri în același timp. Și noi suntem obligați să ne supunem acestei legi, care este strâmbă și s-a văzut foarte bine acest lucru din experiența ultimelor alegeri. Când zece televiziuni fac dezbateri, cum, Dumnezeule, un singur om poate fi în mai multe locuri?”
Sprijinite de Asociația Presei Independente, televiziunile, cele dintre ele care împărtășesc aceste îngrijorări - iar numărul lor este mare - au cerut anularea obligației, ca măcar în campania prezidențială să poată conta pe dezbateri autentice, iar spectatorul să fie sigur că-i va putea cunoaște pe candidați, nu pe niște reprezentanți trimiși de ei la televiziunile mai incomode, așa cum s-a întâmplat adesea în trecut. O altă problema pe care radiodifuzorii ar vrea să o rezolve până la prezidențiale este cea a publicității electorale. În ultimele campanii, un holding media, cel al lui Vlad Plahotniuc, dubla sau chiar tripla în ajun de competiție tarifele, astfel încât candidații mai săraci să nu poată accede la televiziunile lor, prin puterea tradiției cu audiență înaltă. Socialiștii, care se află momentan la putere, dețin și ei un imperiu mediatic, iată de ce nevoia de reglementare adecvată a acestui aspect anume nu a dispărut.
### Vezi și... ### Floris Van Eijk (ambasada Olandei): „Este important ca cetățenii să fie informați, curioși, să pună întrebări”Un proiect cu modificări de rigoare de legislație a fost trimis Comisiei Electorale Centrale și în Parlament, dar se știe de acum că modificările ar putea întâmpina rezistența factorilor politici, așa cum se poate vedea și din aceste declarații, pe care ni l-a oferit cu titlu de comentarii personale, un membru al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi:
Este important ca să se asigure condiții egale pentru candidați
„Eu nu aș vedea o problemă ca să fie exclusă norma ca toate dezbaterile să fie în timp real, adică să fie permise și înregistrările, dar rămâne problema că toți radiodifuzorii trebuie să asigure condiții egale pentru toți concurenții. Pentru că ce se întâmpla înainte? Unele televiziuni pentru unii concurenți dădeau în prime time dezbaterile, iar pentru alții – le plasau la 5 -6 dimineața, indicând că și-au îndeplinit obligația. Deci, pentru noi, ca autoritate electorală, este important ca să se asigure condiții egale pentru candidați, deja timpul – aceasta se poate stabili în discuții cu CEC, cu radiodifuzorii.”
Despre propunerea ong-iștilor din media de a le cere televiziunilor să opereze la publicitatea electorală cu aceleași tarife pe care le-au avut la cea comercială cu 6 luni înainte de scrutin, Maxim Lebedinschi crede:
„Nu poate să fie vorba despre o egalitate atunci când ai cheltuieli pentru întreținerea unei televiziuni cu acoperire națională, față de una locală. Dar e o chestiune pe care legiuitorul trebuie să și-o asume. Pentru noi, ca Comisie Electorală centrală, este important ca acești bani să fie raportați, să nu fie ascunși. Atât.”
### Vezi și... ### Piața audiovizuală, de la demonopolizarea ei la eliminarea controlului politicÎn intenția de a preveni și alte abuzuri de genul celor la care s-au dedat televiziunile democraților în trecut, proiectul API cere, de asemenea, ca televiziunile care nu participă la reflectarea campaniei electorale să nu aibă dreptul nici la plasarea publicității electorale, iar în cazul postului TV public, dimpotrivă, deși e obligat să reflecte campania, să nu aibă drept să difuzeze publicitate electorală plătită. Câte din propuneri vor avea șanse se va vedea când proiectul va ajunge pe masa parlamentarilor.