Pe când o grevă și pentru condiții civilizate de călătorie pentru pasageri? (VIDEO)

Tarifele călătoriilor în transportul interurban nu au mai fost ajustate din 2012

Câteva sute de curse de microbuze de călători au fost sistate astăzi din cauza unei greve a transportatorilor care cer dublarea tarifelor. După o grevă mai mică în trecut, Ministerul Economiei și Infrastructurii a refuzat să aprobe scumpirea biletelor, cerând condiții civilizate de transport pentru pasageri.

Protestul transportatorilor a fost anticipat de un comunicat al Ministerului Economiei care a condiționat o eventuală ajustare a tarifelor cu asigurarea unor condiții civilizate de călătorie pentru pasageri. Această condiționalitate a nemulțumit transportatorii care spun că tariful de 48 de bani per kilometru le ajunge aproape exclusiv pentru salarizarea şoferilor, iar pierderile anuale s-ar ridica la zeci de mii de lei.

Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, afirmă că ar exista un deficit de trei mii de lucrători în transporturi, marea majoritate şoferi nemulţumiţi de salariile mizere. Peste 400 de oameni ar fi plecat din ramură doar în ultimele luni decând s-a instaurat noua guvernare. Iar cele peste șase mii de unitați de transport, autobuze şi microbuze, au o vârsta medie de peste două decenii.

### Vezi și... ### Oleg Alexe: „Ne-am pomenit acum în situația că tariful, practic, trebuie dublat” (Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto)


„Toate condiţiile lor sunt ilegale, din moment ce ei azi au obligaţiunea să adopte odată în an tariful. Ei în loc să execute obligaţiunea lor ei încearcă să ne pună condiţia că vor executa hotărârea de guvern şi codul transporturilor dacă noi vom schimba nişte unităţi de transport. Codul nu prevede aşa. Codul spune că ei trebuie să prevadă tariful real, iar ceea ce vor include în tarif aceea să ceară de la noi. dacă vor include ca unităţile de transport să aibă condiţioner, preţul acestuia trebuie să fie în tarif. Dacă vor include că unităţile de transport trebuie să fie noi, atunci preţul unităţii de transport trebuie inclus în tarif.”

### Vezi și... ### Impunitate pe șosele și în sălile de tribunal


Transportatorii cer o dublare a costului biletelor de călătorie, dar ar putea accepta ca aceasta majorare să fie eșalonată. La întrebarea în ce măsură pasagerii vor putea suporta asemenea costuri, Oleg Alexa plasează din nou responsabilitatea pe guvernare:

„Ei nu pot asigura populaţia cu venituri decente de aceea obligaţiunea asta o transformă în obligaţiunea noastră de a le presta servicii ieftine. Grija faţă de populaţie trebuie să fie aşa ca în UE – venituri decente, nu servicii gratuite, ca fiecare să decidă are nevoie să meargă cu rutiera sau cu taxiul., nu guvernul să îi dea ceva ieftin şi el să fie nevoit să beneficieze de asta.”

Your browser doesn’t support HTML5

Protest cu sute de microbuze în centrul Chişinăului

Tarifele călătoriilor în transportul interurban nu au mai fost ajustate din 2012. Iar unul din reproșurile la adresa transportatorilor dinspre reprezentanți ai guvernării este de ce revolta are loc abia acum. Este o întrebare pe care a adresat-o transportatorilor inclusiv prim-ministra Maia Sandu, miercuri, după şedinţa cabinetului de miniştri:

„Mă mir de ce până astăzi nu i-am văzut să protesteze. Nu

Acum când oamenii mai puţin avuţi, cu venituri mici au reuşit să contribuie la debarcarea acestui regim oligarhic acum vin transportatorii cu aceste cerinţe...


am văzut să protesteze atunci când regimul oligarhic le interzicea să lucreze în anumite zile atunci când la Chişinău se produceau proteste. Nu i-am văzut atunci să ceară prin proteste creşterea tarifelor. Iată acum când oamenii mai puţin avuţi, cu venituri mici au reuşit să contribuie la debarcarea acestui regim oligarhic acum vin transportatorii cu aceste cerinţe.”

Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a explicat că transportatorii nu au protestat până acum pentru că ar fi avut frică de eventuale persecuții din partea fostei guvernări democrate.

Aproape 600 de curse regulate spre mai multe centre raionale şi spre capitală au fost temporar suspendate azi în cadrul protestului transportatorilor. Peste 250 de microbuze şi autobuze au staționat în Piața Marii Adunări Naţionale claxonând periodic pentru a se face auziţi de reprezentanţi ai guvernului. Alte 200 de unitări de transport au staționat în centrele raionale și în sate. Protestul a nemulţumit sute de oameni care au aşteptat ore în şir în gări fiind nevoiţi să ia taxi sau curse de ocazie.