Pe fondul bucuriei fotografiile arată distrugerile din Herson

Ruinele aeroportului internațional din Herson, 13 noiembrie.

Aeoportul a fost ocupat de trupele rusești la mai puțin de o săptămână după declanșarea invaziei din 24 februarie, și a fost folosit ca bază pentru trupele invadatoare. Cand înaintarea forțelor rusești s-a oprit, aeroportul a devenit o țintă ușoară pentru artileria și rachetele ucrainene.

Sistem radar Podlet, unul dintre cele mai moderne radare rusești, distrus în apropiere de craterul unei explozii puternice la aeroportul din Herson, 13 noiembrie. 

Aeroportul din Herson a fost descris ca o „galerie de tragere” pe parcursul ocupației rusești, pentru pierderile masive de elicoptere și vehicule bilndate suferite de armata rusă. Kievul susține că a ucis doi generali ruși aici. 
 

Terminalul aeroportului Herson în 2012.

În 2019, înainte ca pandemia să suspende turismul și înainte ca invazia rusă să închidă aeroportul definitiv, 154.000 de pasageri au zburat de aici spre Turcia și Kiev.

 

Turela unui obuzier autopropulsat la aeroportul din Herson, care e situat în Ciornobaivka, în partea partea de nord-vest a orașului. 

Tanc distrus la aeroportul din Herson.

Serhii Nujnenko, fotograful redacției ucrainene a Europei Libere, a vizitat ruinele aeroportului din Herson pe 13 noiembrie.


 

Oamenii îi salută pe militarii ucraineni la sosirea lor în regiunea Herson.

Nujnenko spune că accesul în Herson este strict limitat, iar jurnailștii trebuie să  apeleze la cunoscuți ca să poată intra în aeroport. Numai localnicii care au rezidență oficială aici pot intra liber în acest perimetru.

Vehicul distrus pe o șosea dn regiunea Herson.

Un militar ucrainean în apropiere de podul Antonivski, în partea de est a Hersonului. 

Acest pod strategic a fost atacat de mai multe ori de armata ucraineană în timpul ocupației ruse, se spune că mai ales cu lansatoare americane de rachete de tip HIMARS. În timpul retragerii rușilor pe 11 noiembrie, o explozie puternică a dus la prăbușirea podului.

Militar semnând pe steagul ucrainean în centrul orașului Herson. 

„Tineri flutură steaguri pe ritmuri de muzică ucraineană”, spune Nujnenko descriind atmosfera din centrul orașului recucerit, adăugând „localnicii spun că au revenit acasă, acolo unde rușii le interziceau totul, și că acum sunt liberi din nou”. 

Locuitorii din Herson au primit pâine. 

„Acestea sunt momente istorice în viața orașului, și doare puțin să fii implicat în asta și să înregistrezi această istorie”.