Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au adoptat o declarație comună în care cer Uniunii Europene ca la summitul din iunie să acorde Ucrainei și R. Moldova statutul oficial de candidate la aderare, marcând astfel începutul unui „proces [de aderare], bazat pe merit”.
Pentru prima dată, Georgia este scoasă din acest grup, liderii fracțiunilor parlamentare îndemnând însă UE să continue „eforturile pentru a acorda și Georgiei același statut” în viitor.
### Vezi și... ### Ramona Strugariu (eurodeputată): În iunie R. Moldova află dacă i se aprobă cererea de aderare la UEDeclarația comună insistă ca o decizie privind cererile de aderare, înaintate de cele trei state pe fundalul războiului din Ucraina, să fie anunțată la summitul din 23-24 iunie, pentru că Uniunea Europeană trebuie să demonstreze că are „curaj, este hotărâtă și are o viziune”. „Uniunea Europeană trebuie să fie un partener geopolitic de încredere și credibil, care este la înălțimea propriilor principii și solidar cu cei care luptă pentru aceleași valori”, se spune în declarația comună
Ucraina a înaintat cererea oficială de aderare la UE la câteva zile după ce Rusia invadase țara, iar la scurt timp după aceea, a fost urmată de R. Moldova și Georgia. De atunci, autoritățile de la Chișinău împing consecvent subiectul aderării Moldovei pe agenda diplomatică internațională, ambiție susținută de partenerii externi, începând cu România.
### Vezi și... ### Aderarea Ucrainei, Georgiei și Moldovei la UE va fi un proces de durată