Pe teritoriul Bulgariei au fost descoperite resturile unei drone cu încărcătură explozivă

Ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev

Duminică seara au fost găsite pe coasta de nord a litoralului bulgar al Mării Negre rămășițele unei drone. Agenția de știri BNR relata luni că o echipă navală a dezamorsat muniția atașată aeronavei.

Locuitorii din zonă au găsit rămășițele unei aeronave fără pilot în mare, lângă satul Tiulenovo, pe coasta nordică a Mării Negre. Zona a fost izolată de poliție.

Acesta este primul caz de acest fel din Bulgaria. În ultimele săptămâni, în trei situații diferite autoritățile române au declarat că au descoperit rămășițele unei suspecte drone rusești.

De drona descoperită lângă Tiulenovo era atașată o mină. Ministrul Apărării Todor Tagarev a spus că „se poate presupune că drona de lângă Tiulenovo are legătură cu războiul pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei” și că „există riscuri pentru Bulgaria”.

### Vezi și... ### România: Posibile resturi de dronă în județul Tulcea, la 25km de granița cu Ucraina

Anterior, Ministerul Apărării (MOD) a anunțat că a fost activată o formațiune modulară pentru eliminarea muniției în Baza Navală Varna. Este vorba despre o echipă specializată de cinci militari care a avut ca scop eliminarea obiectului.

Duminică seara, un utilizator pe nume Radoslav Rusev posta pe Facebook fotografii cu o dronă eșuată pe faleză și spunea că a sunat la 112. Potrivit lui Rusev, la dronă era atașată o „bombă” cu „semnale electronice luminoase”.Mai târziu, Tagarev afirma că, în urma estimărilor preliminare, era o mină. Ministrul le-a spus jurnaliştilor că echipa de geniști a ministerului a preferat să meargă să investigheze drona pe lumina zilei pentru a nu risca detonarea acesteia. „Evaluarea riscului a determinat că nu era nevoie să operam noaptea, deoarece ar pune riscuri pentru echipa care opera acolo”, a spus el. Tagarev a adăugat jurnaliştilor că armata bulgară menţine o capacitate şi o echipă care poate reacţiona.

El a mai spus că nu dispune decât de informații preliminare, astfel că nu poate spune încă a cui este drona și de unde provine, dar „se poate presupune că are legătură cu războiul pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei”.

„Știm că Rusia bombardează porturile ucrainene, care se află la doar câteva sute de metri de teritoriul României. S-au înregistrat cazuri de rămășițe de drone și alte muniții căzute pe teritoriul României. Nu avem de ce să credem că acest război ne va ocoli.” „Da, există riscuri pentru Bulgaria”, a adăugat Tagarev.

Afirmații și contradicții după ce o „dronă rusească” a căzut în România, membră NATO

În urmă cu câteva zile, pe teritoriul județului Tulcea din România au fost găsite resturile unei drone, după ce Rusia a atacat orașul Izmail din sudul Ucrainei în timpul războiului care durează de mai bine de un an și jumătate. Este al treilea caz de acest fel din ultimele zile în România.

Locul pe care polițiștii și militarii îl inspectează se află la 30 km de granița cu Bulgaria. Tiulenovo se află pe o linie de-a lungul coastei cu orașul ucrainean Izmail și Tulcea din România. Distanța este de aproximativ 200 km.