Your browser doesn’t support HTML5
Despre săptămâna politică scrie Adrian Ciubotaru pentru Gazeta de Chișinău. Ca să nu pară că e un premier de carton și că ar avea cumva și simțul umorului, consideră autorul, Natalia Gavrilița s-a apucat, după declarații, de reforme adevărate. Astfel, dumneaei a condiționat recent prezența la școală a profesorilor cu vaccinarea sau cu testarea regulată la COVID-19, scrie autorul. Ciubotaru scrie că susține vaccinarea, dar nu și șantajul. „Dacă vrei ca pedagogii să se vaccineze, obligă-i pe toți prin lege, oricât de impopulară ar fi aceasta. Alte metode de constrângere, în condițiile noastre, denotă mai curând cinism, dispreț și miopie politică decât fermitate, principialitate și grijă pentru sănătatea publică”, conchide el.
Războiul din 1992 împotriva R. Moldova: act de prietenie sau de respect reciproc?
După 30 de ani, independența R. Moldova, iar mai nou și a Ucrainei, se lovește de aceeași veche problemă pentru pacea, stabilitatea și securitatea regională: armata rusă la Nistru, scrie Petru Grozavu, într-un editorial pentru Ziarul de Gardă. Autorul scrie că în ziua în care cei patru președinți discutau la Chișinău despre pericolele prezenței militare ruse în regiunea transnistreană, Vladimir Putin îi scria Maiei Sandu felicitare cu ocazia Zilei Independenței, pentru care Rusia pornea, în 1992, război la Nistru împotriva R. Moldova. „Curios: ce-a fost, totuși, războiul din 1992 împotriva R. Moldova: act de prietenie sau de respect reciproc?”, se întreabă retoric autorul.
Consilierul socialist din oraşul Cricova, Matei Dăscălescu, administrator şi fondator al întreprinderii Lăcătuş, riscă să rămână fără mandat în urma unui act de constatare a conflicului de interese, emis de către Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), se relatează într-un material publicat pe site-ul Anticoruptie.md. Alesul local este învinuit că a votat alocarea a 1,6 milioane de lei de la bugetul local pentru întreprinderea sa, se mai subliniază în articol. Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Dăscălescu a declarat că actul de constatare al ANI este o consecinţă a răzbunării din partea primarului din Cricova, cu care este în opoziţie.
„Pentru Franța și toate celelalte state din UE este o noutate excelentă să vadă Republica Moldova gata să-și scrie propriul destin, să o vadă angajată pe calea reformelor democratice”, este declarația ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian, citat de Jurnal.md. Ministrul francez a menționat că Franța rămâne, de asemenea, deschisă să faciliteze realizarea proiectului de renovare a liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni, de către un consorțiu de companii franceze. Totodată, noi companii franceze planifică noi investiții în domeniul turismului și distribuției, se mai scrie în articol.
Numărul pacienților crește tot mai mult
Tot Jurnal.md îl citează pe șeful secției reanimare COVID-19 IMSP Institutul de Medicină Urgentă, Ion Cîvîrjîc, care afirmă că ne așteaptă o perioadă foarte dificilă, iar lupta împotriva pandemiei de coronavirus încă nu s-a încheiat. „Numărul pacienților crește tot mai mult și noi realizăm că lupta noastră încă nu s-a terminat, iar această variantă Delta este foarte agresivă și se răspândește rapid. Din păcate, pentru mulți pacienți care se află în terapie intensivă, și marea majoritate nu e vaccinată, această luptă cu virusul este dură și nemiloasă”, a spus Cîvîrjîc.
În ultimele săptămâni se înregistrează o creștere mare de îmbolnăviri în rândul persoanelor nevaccinate, iar Republica Moldova ar putea trece la cod roșu de alertă pandemică, atenționează coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, citată de Radio Chișinău. Ea afirmă că vede o situație destul de alarmantă, din motive că am depășit numărul minim pentru a trece în alt cod de atenționare pandemică în Republica Moldova. „Să mergem în tempo mai accelerat la vaccinare. Orice așteptare, orice săptămână pierdută înseamnă vieți pierdute și urmări grave”, afirmă Revenco.
TVR Moldova o citează pe Ala Tocarciuc, expert internațional în sănătate publică, care susţine că instituirea unor restricţii dure depinde în mare parte de modul în care va decurge procesul de imunizare şi de respectarea măsurilor sanitare. „Nu este exclusă aplicarea acestei măsuri ca şi stare excepţională dacă o să ajungem la un număr mare de îmbolnăviri. Poate fi evitată această stare excepţională dacă noi ne mobilizăm pe unele direcţii”, consideră ea. Mai mult, experţii sunt de părere că interesul cetăţenilor faţă de imunizare ar fi mai mare dacă autorităţile ar transmite mesaje mai convingătoare. „Noi nu avem mesaje consecutive şi coerente, astăzi se poate de dansat şi de cântat fără mască da mâine nu se poate. Oamenii intră în confuzie şi nu înţeleg de ce ieri se putea şi astăzi nu se poate”, subliniază Tocarciuc.