Pentagon-ul confirmă reducerea masivă a trupelor americane din Afganistan și Irak

Pentagonul a confirmat relatările că Statele Unite își vor reduce semnificativ prezența militară în Afganistan și Irak până pe 15 ianuarie, cu numai câteva zile înainte ca noul președinte ales, democratul Joe Biden să depună jurământul.

Vor fi retrași 2 mii de militari din Afganistan și 500 din Irak, lăsând în fiecare dintre aceste țări în jur de 2.500 de militari americani, prea puțini – susțin uni experți tot americani – pentru a ajuta la menținerea securității. Ministrul american al apărării în exercițiu, Christopher Miller a precizat că decizia se înscrie în strategia administrației Trump, nu este o decizie de ultim moment și că Statele Unite vor rămâne pregătite să revină în cele două țări dacă situația se deteriorează.

Președintele ales, democratul Joe BIden nu a comentat această decizie, echipa sa reamintind că nu are acces la informațiile secrete necesare, pentru că administrația Trump refuză să faciliteze tranziția.

Tradițional în perioada tranziției, echipa președintelui ales are acces la informațiile secrete ale administrației în exercițiu pentru a fi pregătită să funcționeze din prima zi după inaugurarea noului președinte.