Pentagonul critică remarcile Kremlinului despre amenințarea nucleară

John Kirby

Departamentul american al Apărării a condamnat declarația secretarului de presă al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit căruia Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă se confruntă cu o „amenințare existențială”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a numit declarațiile Moscovei despre amenințarea nucleară periculoase.

Într-un interviu pentru CNN, marți, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a evitat de mai multe ori răspunsul la întrebarea dacă Moscova are în vedere utilizarea armelor nucleare. Când a fost întrebat în ce condiții își va folosi Putin arsenalul nuclear, Peskov a răspuns: „Dacă există o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci acest lucru este posibil. (...) Avem un concept de securitate internă și este public, puteți citi toate motivele pentru care armele nucleare sunt folosite”.

Vladimir Putin a pus forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă pe 27 februarie, dar oficialii occidentali din apărare au spus că nu au văzut niciun indiciu semnificativ de mobilizare a bombardierelor, rachetelor și submarinelor strategice rusești.