Pentagonul, îngrijorat de acțiunile „destabilizatoare” ale Chinei în jurul Taiwanului

Un avion militar taiwanez, în timpul exercițiilor militare (arhivă)

Tensiuni în creștere între Statele Unite și China, după ce un număr record de avioane chineze au pătruns în spațiul de identificare al apărării antiaeriene a Taiwanului. Aceste evoluții se produc în timp ce Statele Unite și Marea Britanie operează trei portavioane și distrugătoare însoțitoare, în apropierea Mării Filipinelor.

Experți nu cred că Beijingul se pregătește să invadeze teritoriul independent pe care-l consideră o parte a Chinei, dar spectrul amenințării – spun ei – va fi menținut, pentru că obiectivul final este reunificarea. Aceste evoluții au pe fundal relațiile tensionate dintre Beijing și Washington ca și recenta decizie de a livra Australiei tehnologie pentru submarine nucleare, pentru a contracara influența Chinei în regiune.

### Vezi și... ### Vicepreședinta SUA cere Vietnamului să se opună „agresiunii” chineze

Una dintre interpretări este că agresivitatea aeriană recentă a Beijingului ar fi un gest simbolic, pentru consum intern, între cele două zile naționale ale Chinei și Taiwanului.

Astfel de zboruri nu sunt o premieră, zona de identificare extinzându-se mult dincolo de spațiul aerian. Ele fac parte din postura mai agresivă a Chinei, sub președintele Xi Jinping, care pune accent pe pregătirea militară și ilustrări ale acesteia, în regiune.

Oficialități se tem că astfel de gesturi ar putea antrena într-un conflict Statele Unite, Marea Britanie și Australia. Sprijinul american pentru Taiwan, în cazul unui atac, este formulat intenționat vag, dar administrația Biden a oferit semnale puternice că sprijină Taiwanul cu livrări de arme și întâlniri la nivel înalt.

Administrația Biden a oferit semnale puternice că sprijină Taiwanul...

Într-un comunicat al Pentagonului se exprimă îngrijorarea americană pentru acțiunile provocatoare ale Chinei în jurul Taiwanului, acestea fiind caracterizate drept „destabilizatoare, riscând un calcul greșit și subminând pacea și stabilitatea regională”. Oficialități militare au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca China să invadeze Taiwanul în cinci-șase ani, ca și în legătură cu potențialul militar crescând al Chinei, inclusiv nave militare și armament nuclear.

Pe plan politic, analiști consideră ca raporturile bune Washington – Taipei sunt un eșec pentru China, care încearcă să izoleze Taiwanul.