Pentru a susține economia, Chișinăul ar trebui să caute credite externe (Veaceslav Ioniță/Radio Chișinău)

Moldova - Press Review photo

Într-un comentariu pentru Radio Chișinău economistul Veaceslav Ioniță analizează promisiunile autorităților că vor lua o serie de măsuri și înlesniri fiscale pentru a susține populația financiar vulnerabilă și mediul de afaceri. Iată doar câteva: începând din aprilie, peste 40% din cheltuielile pe care le suportă angajatorii la plata salariilor ar urma să fie rambursate din bugetele locale și statul ar urma să asigure și plata indemnizațiilor pentru persoanele afectate de șomaj.

Your browser doesn’t support HTML5

Presa matinala de la Chișinău

Colacul de salvare, în opinia lui Veaceslav Ioniță, ar veni din afară. Potrivit expertului, autoritățile n-ar trebui să ignore posibilitatea de împrumut de la Fondului Monetar Internațional care este dispus să acorde un credit de 117 milioane de dolari americani. Și asta pentru că, deocamdată, împrumutul rusesc rămâne doar la nivel de promisiuni, precizează Veaceslav Ioniță.

Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” scrie că deși pandemia de Covid-19 este una dintre cele mai grave crize de sănătate din ultimii ani şi, chiar dacă autoritățile susțin că va fi ţinută sub control, experții economici susțin că aceasta poate duce economia mondială spre o nouă criză. Totodată, potrivit ultimelor date, leul moldovenesc se depreciază în raport cu principalele valute de referință – dolarul american și moneda euro, însă experții susțin că oamenii nu au motive de îngrijorare la momentul de față. Expertul economic, Viorel Gârbu, susține că evoluțiile pe plan extern, în contextul pandemiei de coronavirus pot duce la deprecierea leului, însă este greu de făcut pronosticuri. Pentru această problemă sunt mai multe soluții. Unele dintre ele ar fi ca R. Moldova să producă mai mult pe plan intern, iar o altă soluție ar fi ca executivul să creeze posibilități pentru a susține companiile de aici”, a menționat expertul economic.

Portalul Anticorupție.md publică comentariul vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, potrivit căruia măsurile anunțate de autorități în susținerea mediului de afaceri sunt „ineficiente și ireale”. În opinia lui Alexandru Slusari cea mai bună soluție ar fi achitarea direct, fiecărui angajat trimis în șomaj tehnic din cauza crizei pandemice, sub forma unei indemnizații speciale în mărime de 50% din salariul de bază. Şi asta cu condiția că încă 1/3 din salariu îl achită angajatorii. Liderul Platformei DA consideră că această modalitate ar fi o abordare echitabilă față de toate domeniile economiei, ținând cont de gradul de afectare a fiecărei ramuri. „Costul unei asemenea măsuri este aproximativ de 3,5-4 miliarde lei, care pot fi identificați după micșorarea cheltuielilor bugetare și accesarea anumitor fonduri de la partenerii externi”, mai crede politicianul.

Portalul de limba rusă Newsmaker.md publică topul celor „mai scumpi” judecători din Republica Moldova, după ce autoritățile au declarat că intenționează să tragă la răspundere magistrații din cauza cărora țara pierde la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Newsmaker a studiat documentele prezentate de Ministerul Justiției despre pierderile Moldovei la CEDO în ultimii 20 de ani și a constatat că de plățile de milioane pentru cauzele pierdute, în opinia ministerului, sunt de vină nu numai judecătorii, dar și funcționarii. Însă ministerul nu spune nimic despre pedepsirea acestora din urmă. Detalii pe pagina publicației – newsmaker.md.

Portalul Media-azi.md scrie, făcând trimitere la datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei că pe timp de pandemie, traficul de internet în Republica Moldova a crescut cu aproape 30%. Perioada de monitorizare este de 9-23 martie și coincide cu debutul pandemiei de Covid-19 în Republica Moldova. Reprezentanții agenției mai spun că, în pofida volumului mare de trafic, infrastructura furnizorilor a rezistat, fiind asigurate în continuare servicii conforme calității stabilite în licențe. Anterior, într-un interviu pentru Media Azi, reprezentanții mai multor instituții de presă au menționat că audiența portalurilor a crescut semnificativ în perioada epidemiei.

Cu blocuri de beton, grămezi de pământ sau alte impedimente create artificial. Așa au fost blocate mai multe drumuri ce fac legătură între satele Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari pentru a zădărnici circulația, iar medicii, farmaciștii și alți angajați ai instituțiilor de stat nu pot ajunge în zonă, inclusiv în localitățile Molovata Nouă, Roghi și Vasilevca, pentru a acorda asistență cetățenilor pe timpul stării de urgență decretate ca urmare a răspândirii pandemiei de COVID-19, scrie Ziarul Național, citând Asociația Promo-Lex. Jurnaliștii amintesc că luni, 30 martie, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a purtat o discuție cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, referitor la circulația personalului medical în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, precum şi despre respectarea drepturilor omului în situații de criză.