Actuala președintă, Maia Sandu, a spus la ieșire din cabina de vot că vrea ca R. Moldova să se „dezvolte în pace” și doar votul de astăzi al cetățenilor „poate păstra pacea și stabilitatea” în R. Moldova. Sandu, care luptă pentru încă un mandat de președintă, a votat din convingerea că „moldovenii trebuie să-și determine singuri soarta”, nu „minciunile și banii murdari”. Ea a îndemnat cetățenii să voteze atât la referendum, cât și prezidențiale.
Candidatul susținut de cel mai mare partid al opoziției (Partidul Socialiștilor), Alexandr Stoianoglo, a votat pentru o „Moldovă pașnică, modernă și prosperă”. Acesta a declarat presei că R. Moldova are nevoie de o altă guvernare și a promis că va promova o politică externă echilibrată, dezvoltând relații atât cu UE, cât și cu Rusia. Stoianoglo a votat doar la prezidențiale, nu și la referendumul despre aderarea la UE, care este boicotat de socialiști.
Ex-primarul de Bălți, Renato Usatîi, a votat pentru un președinte care „să fie responsabil pentru tot” în R. Moldova. La ieșire din secția de votare, Usatîi a spus că vrea ca „tot ce a fost în ultimii 30 de ani să nu se mai repete”. Unul dintre principalii contracandidați ai Maiei Sandu, Usatîi a votat doar la prezidențiale, nu și la referendumul cerut de actuala guvernare. Prezentă alături de el la votare, mama lui Usatîi a votat și la referendum.
- Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
Cel mai matinal a fost ex-premierul Vasile Tarlev. El a participat atât la referendum cât și la prezidențiale. Tarlev a spus că a votat pentru „viitorul Moldovei, stabilitate și succes”.
Candidatul independent Andrei Năstase a votat pentru un președinte „capabil, curajos și competent”. Ex-ministrul de Interne vrea ca următorul președinte să „combată corupția” și să „curme hoțiile”. Dacă va deveni șeful statului, Năstase spune că va promova „relații bine cu toate țările lumii” și se va asigura ca „Moldova să nu fie stăpânită de interese străine”.
Ex-premierul Ion Chicu a votat pentru „independența presei” și ca R. Moldova să „rămână” și să se „dezvolte”. Chicu, a promis, printre altele, să „restabilească funcționalitatea instituțiilor statului” și să mărească pensiile și alocațiile sociale. Deși se declară pro-european, Chicu, care a fost consilier al lui Dodon, boicotează referendumul privind aderarea la UE.
Ex-ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a spus că a votat „pentru viitorul Republicii Moldova, pentru un viitor prosper, pentru o Moldovă unde există o stare de normalitate, de înțelegere, de unitate și dorință de a ne dezvolta împreună”. Acesta a adăugat că trebuie asigurat un „parcurs european pentru interesul Republicii Moldova”.
- Te-ar putea interesa și: Cine sunt candidații la prezidențiale și ce le promit moldovenilor
Candidatul pro-european Octavian Țîcu a spus, la ieșirea din cabina de vot, că a votat pentru „viitorului european al țării” și împotriva „războiului”. Ca și Sandu, Țîcu și partidele care-l sprijină vor să aducă Moldova în UE, dar spun că ar face-o mai bine decât actuala putere.
Ex-procuroare Victoria Furtună a votat pentru o „Moldovă care are relații bune cu toate țările lumii”. Dacă va fi aleasă, independenta Furtună a promis să „restabilească istoria țării”. Ea a mai spus pentru Omniapres că va fi creatoarea „unei noi Moldove”.
Candidata independentă Irina Vlah a declarat, la ieșire din secția de votare, că a votat pentru o „Moldovă pașnică și neutră”. Vlah vrea să fie un președinte care „are grijă de oameni” și care „crede în viitorul R. Moldova”. Ea a votat și la referendum. Vlah anterior și-a îndemnat susținătorii să voteze „Nu” la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Ex-jurnalista Natalia Morari, care candidează independent, a votat pentru „o schimbare pe care o merită fiecare cetățean al R. Moldova”, adică pentru o țară din care „nu vrei să pleci și să vrei să revii”. La ieșire din secția de votare, Morari a vorbit presei despre posibile „fraudări” ale alegerilor în diasporă. Ea a votat doar la prezidențiale. Ea nu s-a expus la referendum pentru că nu este mulțumită de organizarea celor două scrutine în aceeași zi.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te