„Pentru UE rămâne de văzut cât și-a însușit greșelile din perioada Plahotniuc” (Alex.Damian/cotidianul.md)

Moldova - Press Review photo

Un editorial de pe cotidianul.md, semnat de Alexandru Damian, compară brusca schimbare de putere de la Chişinău cu „punerea în scenă a unui piese de teatru prost regizate”. Autorul subliniază că Guvernul actual nu este nici tehnocrat, nici apolitic, cum insistă „regizorul” Igor Dodon și „reformatul” Partid Democrat. „Este un guvern al socialiștilor, susținut de democrați în Parlament, care are ca misiune principală revenirea la „business as usual” și stoparea „ideilor periculoase”, adică a reformelor”, punctează editorialistul. El consideră greu de crezut și că acest Guvern va rezista prea mult. „Pentru Uniunea Europeană rămâne însă de văzut cât și-a însușit greșelile din perioada Plahotniuc”, conchide Alexandru Damian.

Radiochisinau.md scrie despre ședința comună convocată luni dimineața de președintele Igor Dodon, la care au participat șefa legislativului Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu. Un mecanism nou de colaborare între instituții, așa a numit Igor Dodon ceea ce analiștii politici consideră a fi preluarea controlului total asupra Republicii Moldova. Igor Dodon este noul coordonator, susţine în relatare editorialistul Nicolae Negru. Iar Anatol Țăranu afirmă că relațiile cu Occidentul vor avea de suferit. Asistența financiară europeană nu va fi sistată imediat, totuși noul guvern își îndreaptă privirea spre Moscova, iar „Rusia va trebui să plătească polițele pentru faptul că a insistat ca Dodon să preia tot controlul asupra Republicii Moldova”, a precizat Anatol Țăranu.

Deschide.md publică un editorial pe care autorul, Petru Bogatu, îl intitulează „Oamenii nevăzuți ai Lubeankăi din spatele lui Dodon”. Potrivit editorialistului, președintele Igor Dodon este „teleghidat, neîndoios, de la butoanele FSB-lui. În spatele lui se află oamenii invizibili ai generalilor Patrușev și Bortnikov”. Acesta se arată convins că următoarea țintă pentru Lubeanka, după ACUM, este Partidul Democrat. „Se înșală cei care cred că democrații, votând împreună cu PSRM un cabinet pretins tehnocrat, au scăpat de presiuni și șantaj. Din contră, greul pentru ei abia începe”, scrie Bogatu. .

Nicolae Negru de la ziarulnational.md încearcă să „descifreze” mesajul apărut luni, după o lungă perioadă de tăcere, pe contul de pe Facebook al fostului lider al PD, Vladimir Plahotniuc. Editorialistul crede „greu de crezut” că Plahhotniuc nu ar fi participat, prin interpuși, la demiterea Guvernului Maia Sandu și învestirea Guvernului Ion Chicu. „Însă, orice am crede despre el, mesajele sale sunt rezonabile”, scrie Negru şi continuă: „blocul „ACUM” a fost folosit de Dodon în scopul consolidării puterii sale, pentru a deschide cât mai larg ușa în fața Rusiei frustrate, revanșarde… Acumiștii trebuie să se învețe a acționa pragmatic, profesionist, alianța cu PD e inevitabilă”, mai afirmă el.

Noi.md îl citează pe șeful reprezentanței TASS în Moldova, Valeri Demidețki, care consideră că Partidul Democrat din Moldova are acum o poziție foarte favorabilă și poate manevra obișnuit pentru el, fiind în centrul spectrului politic, așa cum a fost timp de 10 ani. El a spus, într-o emisiune la NTV Moldova, că a fost mirat de rezultatul democraților la recentele alegeri locale și de faptul că „nu s-au prăbușit”, așa cum ar fi trebuit „să se prăbușească”. „Atunci când omul rezistă unei lovituri și se ridică dintr-un knockdown, poate nici măcar nu-l iubești, dar îl respecți", a spus Demidețki.

Zdg.md anunță că membrii Consiliului Superior al Procurorilor se întruneşte marți, 19 noiembrie, în ședință plenară. Pe agendă, deocamdată, sunt programate cinci subiecte. Totodată, ZdG presupune că în această ședință, deși deocamdată acest subiect nu este pe ordinea de zi, membri CSP ar putea selecta candidatul pentru funcția de Procuror General, după ce noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că recunoaște rezultatele concursului de selectare a celor patru candidați pentru funcția de Procuror General. Olesea Stamate, fost ministru al Justiției în Guvernul condus de Maia Sandu, spunea că acele rezultate trebuie anulate, întrucât au fost viciate.

Media-azi.md scrie despre „Cum (nu) a explicat Moldtelecom schimbarea grilei în ziua numirii Guvernului Chicu”. Portalul notează că, pe 14 noiembrie, atunci când Guvernul Sandu deja căzuse, iar noul premier Ion Chicu își obținea legitimitatea în Parlament, compania de telecomunicații cu una dintre cele mai mari ponderi pe piața relevantă în Republica Moldova, Moldtelecom, a coborât posturile de televiziune afiliate ex-liderului democraților Vlad Plahotniuc în ordinea grilei de oferte. Astfel, PRIME TV de pe poziția 2 a ajuns pe locul 12, iar Publika TV - de pe poziția 5 a fost transferat pe locul 19. A doua zi însă, pe 15 noiembrie, fără explicații, Moldtelecom a revenit la grila veche. Modificările au fost comentate în presă și pe rețelele de socializare, atât de internauți, cât și de politicieni.

Mold-street.com se referă la prima vizită la un șantier a noului premier. A scos la iveală faptul că o problemă cu care se confruntă companiile ce efectuează lucrări de construcție a drumurilor rămâne nerezolvată de ani de zile. Este vorba despre ”gropile de împrumut” pentru alimentarea șantierului cu argilă, necesară pentru lucrările de terasament". Jurnaliștii menționează că chestiunea folosirii așa-ziselor gropi de împrumut, este una veche și stringentă pentru că creează mari dificultăți la realizarea proiectelor de reabilitatea drumurilor publice, finanțate de instituțiile financiare internaționale. Totodată este și o sursă de corupție, sau de risc de corupție. De exemplu, reținerea fostului ministru al Transporturilor Iurie Chirinciuc, în primăvara anului 2017, s-a făcut în baza unei acuzații că el ar fi emis ordinul 86/56 din 18.04.2016, pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la modul de utilizare a gropilor de împrumut prin care a facilitat extragerea ilicită a lutului.

Anticoruptie.md transmite că zece angajați ai Centrului de Medicină Legală au fost reținuți de procurorii Anticorupție și ofițerii CNA. Aceștia sunt suspectați că, folosindu-se de situația de serviciu, ar fi organizat o schemă infracțională prin intermediul căreia ar fi dobândit ilicit mijloace bănești sub formă de plăți pentru serviciile de expertiză judiciară.