Penurie de benzină și șoferi de camioane în Marea Britanei

Centrul Național al Șoferilor, filiala de la Londra: penurie de șoferi de camioane în Marea Britanie, 27 septembrie 2021.

Marea Britanie se confruntă, de câteva zile cu o penurie acută de combustibil: circa 90% din stațiile de benzină nu mai au ce vinde ca urmare a lipsei de șoferi de camioane care să asigure aprovizionarea.

Luni seară, ministrul britanic al transportului a declarat că armata este gata să ajute și să asigure alimentarea benzinăriilor sau supermarketurilor.

Se estimează că Marea Britanie nu dispune de mai multe de 100.000 de șoferi de camioane – insuficient pentru a garanta funcționarea normală a lanțului de aprovizionare, deși rafinîriile sunt pline.

Guvernul a dat vina pe oamenii care cumpără în panică inutil de mult combustibil, lăsând benzinăriile goale.

Guvernul britanic a suspendat luni și regulile de concurență pentru a ușura furnizarea și distribuirea combustibilului în întreaga țară.

Presiunea pe combustibil vine după ce britanicii se confruntă de luni de zile cu rafturile goale din supermarket-uri, unde lipsesc de multe ori produse de bază, de la apă îmbuteliată, la fructe și legume proaspete.

Guvernul Johnson susține că problemele sunt provocate de pandemia de coronavirus, ca și în alte țări europene. Mai mult, susține că lipsa de șoferi nu este datorată Bexit-ului, ci faptul că branșa în sine a pierdut mulți angajați în perioada pandemiei.

Cu toate acestea, din cauza Brexit-ul, aproximativ 14.000 de șoferi, cetățeni ai Uniunii Europene, au părăsit Marea Britanie anul trecut, în timp ce mii de lucrători din industria alimentară s-au întors și ei acasă.

Faptul că Londra trebuie acum să elibereze vize de urgență lucrătorilor din UE arată cât de mult se bazează pe lucrătorii non-britanici, în special în industria alimentară și logistică, remarcă portalul Politico.eu.

Întrebat de jurnaliștii britanici dacă va trimite șoferi de camioane în Marea Britanie, liderul social-democraților germani și posibil viitor cancelar, Olaf Scholz a reamintit că : „Libera circulație a forței de muncă face parte din Uniunea Europeană și am muncit foarte mult pentru a convinge britanicii să nu părăsească Uniunea ... Sper că-și vor rezolva problemele care decurg acum din această decizie.”