Percheziție în casa lui Donald Trump. Ce caută FBI?

Susținători ai fostului președinte american Donald Trump manifestează în fața casei de la Mar-a-Lago, după ce Trump a declarat că agenții FBI au descins acolo, Palm Beach, Florida, SUA, 8 august 2022

Nu se întâmplă des ca la locuința unui fost președinte al Statelor Unite să descindă FBI, cu un mandat de percheziție. Așa au stat lucrurile luni, la reședința de la Mar-a-Lago, în Florida a lui Donald Trump, în absența acestuia.

Your browser doesn’t support HTML5

Percheziție în casa lui Donald Trump. Ce caută FBI?

La puțin timp după descindere și după ce Trump a comunicat că până și seiful i-a fost deschis, sprijinitori ai săi au descins în fața reședinței, să protesteze, pentru ca după acea exponenți ai dreptei și fostul președinte să acuze „persecuție politică”. FBI și Ministerul Justiției nu au comunicat rațiunile percheziției, lăsând publicația National Review să concluzioneze că „ideea ca o agenție de apărare a legii, sub un președinte să efectueze un raid la locuința predecesorului său și potențial concurent politic la alegerile următoare nu are nici o paralelă apropiată în istoria Americii”. Observatorii politici spun că aparent FBI a căutat documente secrete pe care Trump le-ar fi scos ilegal de la Casa Albă. Descinderea nu a fost un raid, ci executarea unui ordin de percheziei specific, autorizat de un judecător.

### Vezi și... ### Comisie parlamentară: Trump trebuie să răspundă în justiție pentru 6 ianuarie 2021

Liderul minorității republicane a amenințat că, atunci când va prelua conducerea Camerei, va ancheta Ministerul Justiției, care nu poate să nu fi autorizat acțiunea. Astfel de operațiuni sunt secrete și nu vom ști probabil curând care a fost rațiunea, deși cele 15 cutii preluate de FBI de la reședință includeau documente secrete. Preluarea de documente secrete de la Casa Albă sau distrugerea acestora violează legile americane și, dacă asta poate fi dovedit, e posibil ca celui care se face vinovat să nu i se mai permită să ocupe o funcție publică. Istorici spun că toți președinții au încălcat această lege, într-un fel sau în altul, dar niciunul atât de mult ca Donald Trump.

Istoricul Robert David Johnson spune că „de la Richard Nixon încoace, nu există nici un exemplu de președinte care să pretindă pur și simplu că legile nu există”, cum a fost cazul lui Trump. Există relatări că el ar fi distrus sute de documente, consilieri ai săi au ars multe dintre acestea, care trebuiau să ajungă la Arhivele Naționale.

În ziua de 6 ianuarie 2021, când s-a produs insurecția lipsesc circa șase ore din lista convorbirilor purtate de Donald Trump. Și chiar dacă distrugerea de documente poate să fi fost un reflex pardonabil, e greu de explicat de ce a luat cu el în Florida o mulțime de documente publice. Trump pretinde că era în proces de negocieri cu agenții specializate pentru a preda documente, dar dacă așa ar fi stat lucrurile, probabil că judecătorul și FBI nu ar fi descins la locuința sa, riscând un scandal politic.

### Vezi și... ### „Trump a fost în centrul acestei conspirații”- comisia de anchetă a Congresului despre atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului