Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au descins joi, 21 iulie, la sediile Partidului Șor din Chișinău și din țară. Oamenii legii fac percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a partidului politic.
Informația a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, care nu a oferit însă mai multe detalii.
Actualizare: În urma perchezițiilor, într-un comunicat de presă CNA scrie că potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Responsabilii de la CNA afirmă că banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.
„Au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei. Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale” se mai arată în comunicatul CNA.
Într-o reacție oficială, Partidul Șor a acuzat guvernarea PAS că a pornit o „răfuială politică”, susținând că acuzațiile aduse membrilor și conducerii formațiunii sunt „nefondate și aberante”.
„Este un abuz tot ce se întâmplă astăzi, o încercare de a ne reduce la tăcere, de a renunța la proteste și de a ne face să cedăm presiunilor lor. [...] PAS se teme de proteste, iar pentru că știe că Partidul Șor poate aduna zeci de mii de oameni în stradă, încearcă să ne împiedice”, se arată în comunicatul formațiunii.
Partidul Șor mai reclamă că oamenii legii acționează „la comanda PAS și a Maiei Sandu”. Președinția a refuzat să comenteze aceste acuzații.
În aceeași zi, procurorul general interimar, Dumitru Robu, urmează să solicite în parlament ridicarea imunității deputatei Partidului Șor Marina Tauber în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală, bănuită pe două noi capete de acuzare.
Este vorba de „falsificarea rapoartelor privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale” și „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat sau a unei organizații criminale”.
Demersul procurorului general interimar a fost transmis pentru examinare Comisiei juridice, numiri și imunități.
### Vezi și... ### Marina Tauber s-a întors din Israel