Pericolul pentru R. Moldova nu e ocuparea militară, ci răsturnarea Guvernului | CUC: Situația în Zona de Securitate este calmă

Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, în timpul depunerii jurământului de învestire la Președinție, 16 februarie 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Cusens.md a publicat un reportaj despre „partea mai puțin cunoscută a crizei refugiaților”. „Moldova pentru Pace” este o inițiativă creată, acum un an, de mai mulți voluntari și voluntare care și-au unit eforturile pentru a ajuta instituțiile statului să facă față fluxului mare de refugiați ucraineni care au ajuns în R. Moldova. Inițiativa a adunat mii de voluntari care au mers la posturile vamale să dea o mână de ajutor refugiaților: să le ofere un ceai cald, să le găsească un adăpost, să le asigure transport sau să le dea bunuri de primă necesitate. „În data de 24 februarie 2022 am fost chemată, împreună cu alți activiști civici și reprezentanți ai societății civile din Moldova, la Ministerul Afacerilor Interne. Ne-a chemat și ne-a spus foarte sincer, foarte franc că nu știm să gestionăm o astfel de criză, nu avem precedente și avem nevoie de suportul și ajutorul societății civile”, a spus Steliana Rudco, cofondatoare „Moldova pentru Pace”.

În pofida multiplelor dezinformări care au avut loc la 23 - 24 februarie, referitoare la pretinsele destabilizări cu implicarea armatei ucrainene în regiunea transnistreană, situația în Zona de Securitate s-a menținut calmă, fără schimbări față de perioada anterioară, scrie jurnal.md. Despre aceasta a anunțat Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), în urma unei analize a situației de pe teren. CUC a informat că în Zona de Securitate numărul posturilor de control a rămas neschimbat, personalul posturilor nu a fost suplinit sau înarmat, nu au fost fixate deplasări ale efectivului de trupe sau ale tehnicii militare.

Pericolul imediat pentru Republica Moldova nu e ocuparea militară, ci punerea la cale de către serviciile rusești a răsturnării actualului guvern, a majorității parlamentare și a președintei Maia Sandu, este convins jurnalistul și scriitorul din România, Cristian Tudor Popescu. Într-un interviu acordat portalului ziarulnational.md, Cristian Tudor Popescu spune că serviciile din R. Moldova, cu sprijinul celor ale NATO, ale României și ale Ucrainei pot să prevină astfel de tentative, dar „hotărâtoare” va fi voința poporului R. Moldova de „a ieși din întunericul roșu și a se integra în civilizația europeană”.

Postul „RU-TV Moldova” a fost sistat și amendat cu 30.000 de lei, scrie replicamedia.md. Membrii Consiliului Audiovizualului au spus că postul de televiziune a activat fără licență de emisie din 14 mai 2022. RU-TV Moldova este un post TV de divertisment ce retransmitea programele postului RU TV din Rusia.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, interes a trezit postarea Ziarului de Gardă care a distribuit știrea despre luptătoarea Anastasia Nichita, medaliată cu argint la turneul din Egipt. În finala categoriei de greutate 59 kg, Anastasia Nichita a fost învinsă cu 2-3 de ucraineanca Yulia Tkach. Anastasia a repurtat 3 victorii categorice în Egipt cu reprezentanta gazdelor, Farah Hessein, ucraineanca Yulia Leskovets și indianca Simran Simran.

Potrivit Crowd Tangle, pe Instagram populară a fost una dintre postările televiziunii TV 8, despre moartea filosofului și eseistului român Mihai Șora, care a trăit până la vârsta de 106 ani. Mihai Şora s-a născut la 7 noiembrie 1916, în comuna Ianova, judeţul Timiş.