Perioada de compensare a cheltuielilor de tranziție pentru patentari, extinsă | Grant de 10 mln de euro pentru dezvoltarea întreprinderilor

Potrivit lui Alaiba, în ultimele două săptămâni aproape o mie din puțin peste patru mii de foști patentari au trecut la noul regim de activitate independentă.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a extins cu două săptămâni perioada de compensare a cheltuielilor de tranziție pentru foștii patentari, până pe 15 septembrie. Despre aceasta a anunțat ministrul Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook, transmite IPN. Potrivit lui Alaiba, în ultimele două săptămâni aproape o mie din puțin peste patru mii de foști patentari au trecut la noul regim de activitate independentă. Ținând cont de faptul că până pe 31 august, când e ultima zi de solicitare a compensațiilor, au rămas zile numărate, unii dintre ei s-ar putea să nu reușească să solicite compensarea cheltuielilor. De aceea, s-a decis prelungirea termenului de compensare a aparatului de casă cu două săptămâni, până pe 15 septembrie.
  • Germania oferă Republicii Moldova un grant în valoare de 10,7 milioane de euro pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din țara noastră, scrie radiochisinau.md. Banii vor fi oferiți de către Ministerul pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii germane de Dezvoltare. Proiectul va avea o durată de trei ani și va fi implementat și gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Grantul va fi utilizat exclusiv pentru refinanțarea împrumuturilor investiționale acordate întreprinderilor mici și mijlocii, prin intermediul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică (FACEM), gestionat de ODA.
  • Newsmaker scrie că fabricarea medicamentelor cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni – hormoni sintetici care sporesc capacitatea organismului de a produce țesut muscular – ar putea fi interzisă prin lege în R. Moldova. Ministerul Sănătății a propus spre consultări publice un proiect de lege în acest sens. Potrivit autorităților, „interzicerea totală” a producției de anabolizante are drept scop eliminarea accesului fizic facil la astfel de substanțe de către populație în condiții non-medicale.
  • În perioada august 2022 – iunie 2023, cheltuielile totale alocate din bugetul de stat pentru plata compensațiilor și indemnizațiilor pentru parlamentari au fost de aproape 19 milioane de lei, scrie Ziarul de Gardă. Asociația Promo-LEX a analizat al doilea Raport de monitorizare a Parlamentului pentru perioada 2022-2023 și consideră că există „semne de întrebare” cu privire la modalitatea de distribuire a acestor bani. Cele mai mari cheltuieli, mai exact 12,6 milioane de lei, au fost alocate pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare. Analizând informațiile furnizate de Secretariatul Parlamentului, s-a constatat că majoritatea deputaților au beneficiat de suma maximă alocată în acest scop - 13.000 de lei lunar, însă nu a fost posibilă verificarea transparenței plăților respective.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, una din postările populare este a redacției Pro TV Chișinău, care a scris că o moldoveancă stabilită în Germania a aflat că este moartă deja de doi ani când s-a prezentat la vamă pentru a reveni în R. Moldova. Inițial femeia nu a fost lăsată să intre în țară pentru că în acte figurează ca decedată și respectiv pașaportul nu mai este valabil. Într-un final a ajuns la Chisinau iar acum trebuie să-și recapete viața înapoi.
  • Pe Instagram, a atras atenția internauților postarea Europei Libere, în care se spune că președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus luni ca o nouă extindere a Uniunii Europene să aibă loc în 2030, adică tocmai anul la care își propune să adere Republica Moldova. Michel nu a spus care ar putea fi primele țări primite, spunând că aderarea se va face „după merit”