Persia nevăzută: Mii de fotografii din arhiva iraniană au fost făcute publice

Un „alchimist” la lucru în Iran, la sfârșitul anilor 1800

O colecție de peste 3.000 de imagini care prezintă Iranul în timpul dinastiei Qajar (1789-1925) a fost publicată online fără știrea autorităților Republicii Islamice, care a reacționat, cum era de așteptat, furios.

Construirea unui baraj într-o locație nespecificată.

Fotografiile au fost confirmate recent ca provenind din arhiva Palatului Golestan din Teheran.

Un „grăjdar regal” într-o partidă de șah cu alți bărbați.

Fotografiile au fost realizate în cea mai mare parte la sfârșitul anilor 1800 și sunt unele dintre primele făcute vreodată în Iranul de astăzi, care era cunoscut în mod oficial la acea vreme sub numele de Sublimul Stat al Persiei.

Construcția moscheii Sepahsalah din Teheran, la sfârșitul anilor 1800

Scurgerea de imagini de înaltă rezoluție a făcut senzație în Iran atunci când au fost publicate, la începutul lunii iunie, într-o serie de dosare Google Drive.

Un bărbat urmează probabil o formă de terapie naturală pentru problemele articulare numită psamoterapie, practicată pentru prima dată de grecii antici. Tratamentul ce constă în îngroparea pacienților până la gât în nisip fierbinte se mai practică astăzi în unele țări arabe.

Unele imagini din arhivele Palatului Golestan fuseseră publicate anterior, cum ar fi imaginea de mai sus, care a fost descrisă înainte în mod eronat ca fiind un hoț „îngropat de viu”.

Alte imagini nu au mai fost publicate până acum și nu conțin niciun fel de informații suplimentare („legende”).

Istoricul Hamidreza Hosseini a declarat pentru Radio Farda, parte a RFE/RL, că accesul publicului larg la fotografiile de la Palatul Golestan a fost până acum atât de dificil încât „parcă ar fi încercat să le țină cât mai departe de ochii oamenilor”.

Publicarea fotografiilor a fost criticată de presa de stat iraniană.

Un portal de știri online apropiat guvernului a criticat publicarea imaginilor, afirmând că „în toate țările, publicarea fără permisiune a tezaurului unui muzeu este de natură penală”.

O tabără regală lângă Dastjerd, în nordul Iranului, în august 1894

Fotografiile sunt însă suficient de vechi pentru ca astăzi să facă parte din domeniul public, ceea ce înseamnă că legile privind drepturile de autor nu se mai aplică. Pe de altă parte, Iranul nu este încă semnatar al Convenției internaționale de la Berna pentru protecția operelor literare și artistice.

Nu este limpede ce anume l-a motivat pe autorul anonim al publicării imaginilor, dar Palatul Golestan a fost publicat în trecut pentru limitarea accesului la vastele sale arhive foto.

Unele dintre miile de imagini care au fost difuzate online sunt sugestive din punct de vedere sexual sau vădit erotice.

Toate fotografiile de nuduri au fost cenzurate cam cu se vede în imaginea de mai sus.

Un dentist îl îngrijește pe Naser al-Din Shah.

Mai multe fotografii îl prezintă pe Naser al-Din Shah, un rege Qajar care a condus Iranul din 1848 până la asasinarea sa în 1896.

„Piticii” de la curtea lui Naser al-Din Shah

Naser al-Din a avut un rol esențial în așa-numita „epocă de aur” a fotografiei iraniene.

Un portret al lui Anisodoleh, soția lui Naser al-Din. Date fiind detaliile picate, este aproape sigur că fotografia a fost făcută de însuși Naser al-Din.

Șahul a călătorit mult în Europa și a devenit un susținător entuziast al fotografiei, o tehnologie care devenise foarte răspândită în Occident la mijlocul anilor 1800.

Șeful capturat al Mangurilor, un trib kurd din nord-vestul Iranului

Șahul era un fotograf priceput și se crede că el însuși a realizat mai multe din imaginile ajunse acum la public.

Multe dintre fotografii au o claritate și o profunzime remarcabile, tipice aparatelor de fotografiat cu plăci de sticlă de format mare, care reprezentau standardul de aur al vremii în ceea ce privește calitatea imaginii.

Unele imagini par a fi în mod intenționat caraghioase. Timpii lungi de expunere ai primelor tehnici fotografice obligau personajele să stea nemișcate multă vreme.

Mai multe fotografii au fost realizate în afara Iranului, probabil de către șah sau de către fotografii săi, în timpul unora dintre numeroasele sale călătorii în străinătate.

Imaginea de mai sus arată centrul orașului Tbilisi fotografiat de peste râul Kura, privind spre Mtațminda, spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

Podul Galata din Istanbul spre sfârșitul secolului XIX.

După scurgerea imaginilor, conducerea Palatului Golestan a anunțat că va publica ea însăși fotografiile, în cel mai scurt timp.