Peskov: sancțiunile occidentale împiedică alimentarea normală cu gaze a Europei

Conducte de gaz Nord Stream 1 laLubmin, Germania, 8 martie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut joi că toate problemele cu livrarea gazelor ruseşti către Europa sunt provocate de sancţiunile occidentale, informează Reuters.

În zorii zilei, Gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia direct de Germania prin Marea Baltică, a repornit după 10 zile de revizie tehnică. Guvernul german și Uniunea Europeană se temeau că Gazprom nu va mai redeschide conducta, invocând evental alte probleme tehnice. Iar miercuri, la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen acuzase din nou Rusia de „șantaj energetic”.

### Vezi și... ### Gazoductul Nord Stream a repornit, însă nesiguranța rămâne

La Moscova, Peskov a avertizat că, "nici măcar cele mai dure sancţiuni nu au făcut vreodată ţările să îşi schimbe poziţia" şi nici Rusia nu îşi va modifica atitudinea ca urmare a sancțiunilor occidentale.
Într-o convorbire cu jurnaliştii, Peskov a reamintit că Rusia rămâne „o parte foarte importantă şi indispensabilă a securităţii energetice a Europei".

În contextul îngrijorării provocate în Europa de posibilitatea reducerii în continuare a livrării de gaze ruseşti, Peskov a menţionat comentariile anterioare ale preşedintelui rus Vladimir Putin. Acesta a dat asigurări că Gazprom şi-a îndeplinit şi va continua să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de clienţi.

Înainte de războiul din Ucraina, Rusia furniza cam 40% din gazul consumat în Uniunea Europeană dar între timp și-a redus mult livrările.

După lansarea invaziei și impunerea sancțiunilor occidentale, Gazprom a oprit livrările spre șase țări UE și le-a redus drastic spre alte șase, între care Germania, cea mai mare economie europeană.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Gazprom redeschide Nord Stream