Peste 100 de cazuri de rujeolă de la începutul acestui an

Specialiștii ANSP atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia sau meningita.

De la începutul anului, în R. Moldova au fost înregistrate 117 cazuri de rujeolă, dintre care nouă de import. Cele mai multe fiind în municipiul Chișinău – 55 și în raionul Sângerei – 39. Persoanele care s-au îmbolnăvit au vârste cuprinse între cinci luni și 55 de ani.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), cele mai recente cazuri s-au înregistrat în raionul Sângerei, unde 39 de copii nevaccinați din familii multiple, cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani, au făcut boala.

Un alt focar de rujeolă a fost înregistrat la șase copii dintr-o familie numeroasă din raionul Strășeni, care nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, mai anunță ANSP.

Alte teritorii afectate de rujeolă de la începutul anului sunt: Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Drochia, Dondușeni, Râșcani, Ialoveni, Bălți.

Specialiștii ANSP atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia sau meningita, și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii.

Maladia se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări nazale, tuse uscată. În a treia sau a patra zi de boală, apar pete roșii pe piele, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

ANSP amintește că nu există un tratament specific contra rujeolei, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. Aceasta se face gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Ultima dată, R. Moldova s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă în anul 2018.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te