Înregistrarea prealabilă a alegătorilor moldoveni, care în ziua alegerilor se vor afla peste hotare, a început pe 28 mai.
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), săptămâna aceasta, numărul alegătorilor înregistrați a depășit o sută de mii.
Cei mai mulți sunt în Italia (21,8 mii), Marea Britanie (16,2 mii), Germania (14,2 mii), Franța (9 mii) și Rusia (7,5 mii).
În țările vecine, România și Ucraina, s-au înregistrat 6,7 mii și 82 de alegători, respectiv.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | Despre ce este referendumul din 20 octombrie
La alegerile prezidențiale anterioare, din 2020, în străinătate au votat aproape 150 mii de moldoveni în primul tur și peste 260 mii în cel de al doilea.
Înregistrarea prealabilă nu este obligatorie, dar această procedură permite autorității electorale să estimeze numărul celor care vor să voteze în străinătate și să organizeze suficiente secții de votare.
Cetățenii moldoveni se pot înregistra prealabil pe site-ul CEC-ului, până pe 6 septembrie.
Câți moldoveni s-au înregistrat pentru votul prin corespondență?
Deocamdată, și-au exprimat intenția să voteze prin corespondență doar 330 de moldoveni, dintre care peste jumătate în Statele Unite ale Americii.
Votul prin corespondență va fi aplicat, în premieră, la cele două scrutine din 20 octombrie. Vor putea vota prin poștă cetățeni moldoveni stabiliți în șase țări: SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia.
Această metodă de votare nu poate fi organizată în Rusia, Ucraina sau în alte țări aflate în conflicte militare, precum și în statele cu care R. Moldova nu are stabilite relații diplomatice sau care nu respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te