Peste 11 de migranți ilegali au reușit să treacă prin Polonia, în Germania

La granița dintre Polonia și Belarus, în apropiere de satul Czeremcha, un militar patrulează în lungul barierei de sârmă ghimpată, 17 decembrie 2021.

Peste 11.000 de migranți ilegali au intrat în Germania în acest an după ce au trecut prin Polonia din Belarus, a declarat poliția germană pe 27 decembrie.

Uniunea Europeană acuză regimul autoritar de la Minsk că organizat un flux de migranți din Orientul Mijlociu , prin Belarus, spre granițele cu Poloinia, Letonia și Lituania – toate țări din UE - ca parte a unui „război hibrid”, prin care ripostează la sancțiunile occidentale.

Majoritatea migranților ilegali blocați acum la granița de est a UE vor să ajungă în Germania iar cele mai multe intrări ilegale în această țară au avut loc între august și noiembrie, toate puse de poliția germană „în legătură cu Belarus”.

Conform legislației germane, dar și a celei europene, migranților care solicită azil li se permite să rămână în țară până la procesarea cererilor.

În decembrie însă, Germania a înregistrat o scădere marcantă a numărului de migranți ilegali, care s-ar putea explica prin faptul că cele mai recente sancțiuni impuse regimului de la Minsk afectează și terțe țări, în tentativa de a opri fluxurile de migranți.

### Vezi și... ### David McAllister: Nu acceptăm încercarea lui Lukașenka de a-și destabiliza vecinii și UE

Autoritățile din Belarus au curățat taberele de migranți improvizate de la graniță și au transferat aproximativ 2.000 de oameni într-un depozit transformat în adăpost. Câteva mii de irakieni s-au întors acasă cu zboruri speciale de repatriere.

Între timp s-au înmulțit și relatările despre violențele la care au fost supuși unii migranți în Belarus dar și pe partea poloneză a graniței și despre condițiile de multe ori neumane din taberele improvizate sub cerul liber, în pădurile din zona de graniță.

Polonia a luat măsuri dure pentru a opri valul de migranți; a instalat un gard de sârmă ghimpată la punctele de trecere și a masat mii de soldați de-a lungul graniței sale de 400 de kilometri cu Belarus.

### Vezi și... ### În Polonia, zona de graniță cu Belarus rămâne închisă pentru încă trei luni

În unele cazuri, Varșovia a fost acuzată că a încălcat legislația europeană, respingând fără nici un drept de apel migranții care reușiseră totuși să treacă ilegal granița din Belarus.

Vezi și: Dicționar european”, o rubrică despre Uniunea Europeană și R. Moldova: