Peste 150 de tone de substanțe chimice periculoase au fost evacuate din stânga Nistrului

Substanțele au fost colectate din localitățile Tighina, Grigoriopol, Hîrtop, Dubăsari, Rîbnița, Camenca și Tiraspol.

154 de tone de substanțe chimice periculoase au fost transportate în siguranță din regiunea transnistreană în Germania, unde vor fi incinerate. Operațiunea a avut loc în cadrul unui proiect al Misiunii OSCE în Moldova.

Potrivit unui comunicat al Misiunii OSCE din 2 august, substanțele chimice au fost colectate de la substațiile electrice din Tighina, Grigoriopol, Hîrtop, Dubăsari, Rîbnița, Camenca și de la fabrica „Moldavizolit” din Tiraspol. Acestea au fost transportate în Germania în opt camioane pentru a fi incinerate într-un sit special conceput pentru eliminarea deșeurilor periculoase.

Operațiunea a avut loc în cadrul unui proiect al Misiunii OSCE în Moldova care are scopul de a consolida cooperarea dintre cele două maluri ale Nistrului în problemele legate de siguranța mediului, reducerea riscurilor de dezastru și gestionarea deșeurilor periculoase.

Șefa Misiunii OSCE în Moldova, ambasadoarea Kelly Keiderling, a spus că Chișinăul și Tiraspolul au transformat riscurile generate de prezența substanțelor chimice toxice într-o „cooperare fructuoasă” convenind asupra eliminării acestora prin transportarea lor în Germania.

În total, proiectul prevede facilitarea eliminării a circa 363 de tone de substanțe chimice periculoase, identificate la solicitările guvernului de la Chișinău și a așa-ziselor autorități de la Tiraspol.

Acțiunile au loc în baza unui Memorandum de înțelegere privind „îndepărtarea și eliminarea substanțelor chimice periculoase din Moldova”, încheiat cu Ministerul Mediului de la Chișinău în iunie 2023.

OSCE estimează că prin intermediul acestui proiect, în a doua jumătate a anului 2024, circa 210 tone de substanțe chimice periculoase vor fi înlăturate, reambalate și transportate în afara țării.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te