Peste 200 de mii de copii au fost abuzați sexual de către clericii Bisericii Catolice Franceze din 1950 până acum

Francois Devaux, fondatorul unei asociații de victime "La parole liberee", vorbind într-o ședința la Paris. 5 octombrie 2021

Aproximativ 216.000 de copii - în majoritate băieți - au fost abuzați sexual de către clerici în Biserica Catolică Franceză din 1950, a descoperit o nouă anchetă, ale cărei rezultate au fost date publicității. Șeful anchetei a spus că există cel puțin 2.900-3.200 de agresori și a acuzat Biserica că arăta o „indiferență crudă față de victime”. Papa Francisc a declarant „l-au durut constatările anchetei”, se arată într-o declarație a Vaticanului.

Potrivit declarației Vaticanului, Papa Francisc a aflat despre raport după ce s-a întâlnit cu episcopii francezi în vizită în ultimele zile. Raportul, de aproape 2.500 de pagini, arată că „marea majoritate” a victimelor erau băieți, mulți dintre ei cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani. Papa Francisc a spus că Biserica nu numai că nu a reușit să prevină abuzul, dar uneori punându-i pe copiii abuzați cu abuzatorii.

„A existat o grămadă de neglijență, de lipsă, de tăcere, o acoperire instituțională", a declarat marți șefului anchetei, Jean-Marc Sauvé, citat de BBC. El a spus că până la începutul anilor 2000, Biserica a arătat „o indiferență profundă, totală și chiar crudă” față de victime.