În R. Moldova activează 547 de medici veterinari, iar peste 30% dintre ei sunt angajați în Chișinău. În raionul Rezina există doar un singur medic veterinar, iar în Soroca – 10.
Potrivit lui Mihail Moroz, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Republica Moldova, „după numărul de solicitări pe care le primim, putem spune că Moldova înregistrează un deficit foarte mare de medici veterinari în toate domeniile de activitate: medicina veterinară privind sănătatea și bunăstarea animalelor, siguranța produselor de origine animală, diagnosticul de laborator, dar și în domeniul public – la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA)”.
Indemnizație pentru tinerii veterinari care se vor angaja în sate
Potrivit unei hotărâri de Guvern care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024, timp de trei ani tinerii, specialiști care vor alege să muncească la sate vor primi o indemnizație de 175,5 mii de lei și încă 24 de mii de lei anual pentru închirierea locuinței. Ei vor mai beneficia și de compensarea lunară pentru 30 kW/oră energie electrică, iar anual vor primi un cub de lemne și o tonă de cărbune.
De aceste facilități pot beneficia și cetățenii străini care doresc să se angajeze ca medici veterinari în satele Republicii Moldova.
„Aceste politici de susținere sunt necesare și pentru că vârsta medie a medicilor veterinari care profesează este de 59 de ani, existând riscul ca în următorii ani numărul acestora să se diminueze și mai mult”, spune Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare estimează că cheltuielile pentru un singur specialist vor constitui circa 94 de mii de lei anual. Autoritățile speră că aceste facilități vor atrage în 2024 cel puțin 20 astfel de specialiști la sate.
Potrivit informațiilor prezentate de către Universitatea Tehnică din Republica Moldova (UTM), numărul mediu de absolvenți ai Facultății de Medicină Veterinară pe parcursul ultimilor trei ani a fost de 42 de studenți. Cu toate acestea, mai puțin de 50% dintre aceștia s-au angajat, iar niciun absolvent nu a ajuns la sate.
Peste un an, Anastasia Oleinic va absolvi Facultatea de Medicină Veterinară de la UTM. Tânăra spune că după încheierea studiilor se va angaja în satul său natal, Teleșeu, raionul Orhei.
„Noutatea despre banii propuși de stat nu a influențat decizia mea, dar, cu siguranță, mi-a dat încredere că în primii ani de activitate voi avea o mică siguranță financiară. Cu alte cuvinte, ca tânăr specialist, o să mă gândesc mai puțin cum să supraviețuiesc din salariu, în schimb orientându-mi energia spre o mai bună dezvoltare profesională”, a spus Europei Libere studenta de la medicină veterinară.
Unicul medic veterinar din raionul Rezina, Vasile Lisnic, spune că decizia autorităților este „întârziată”, dar speră că această indemnizație va redresa situația medicinii veterinare la sate.
„O astfel de decizie trebuia să fie luată acum 15-10 ani, când se vedea că sunt câte 5 studenți la Facultatea de Medicină Veterinară. Sper că aceste indemnizații vor aduce tinerii la sate, dar nu cred. Tinerii vor la Chișinău, în halate albe și cu salarii mari. La coada vacii nimeni nu vrea”, spune medicul veterinar care deservește 40 de sate din raionul Rezina.
Your browser doesn’t support HTML5
În total, în R. Moldova sunt înregistrați 547 de medici veterinari și ar mai fi nevoie de cel puțin 200 de specialiști.