Peste 400 de persoane sunt documentate de Poliție pentru că au primit bani în schimbul votului

Coruperea electorală pasivă prevede amenzi de la 25.000 până la 37.500 de lei.

Poliția anunță că peste 400 de persoane sunt documentate pentru faptul că au primit bani în schimbul voturilor. Acestea riscă amenzi de până la 37.500 de lei.

Autoritățile precizează într-un comunicat de presă emis la 22 octombrie că majoritatea celor vizați colaborează cu ancheta și oferă informații ce pot servi ulterior ca probe. Legislația prevede că în acest caz cetățenii care sunt investigați de organele de drept pot fi scutiți de amenzi.

Inspectoratul General al Poliției transmite că continuă documentarea atât a persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, cât și a celor care au influențat procesele de a corupe alegători.

La 8 octombrie, CNA a aplicat primele amenzi pentru „pomenile electorale”, fiind întocmite peste 100 de procese verbale privind coruperea electorală pasivă, care au fost recepționate de la Poliție.

În septembrie, Poliția și procurorii au anunțat că au documentat transferuri de aproximativ 15 milioane de dolari pe conturile a circa 130 de mii de moldoveni.

Amenzile consistente pentru „pomenile electorale” au fost introduse în legislație anul acesta, în luna iulie, și au intrat în vigoare în august, iar de aplicarea lor se ocupă Centrul Național Anticorupție.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te