Peste 500 de protestatari arestați în Belarus

Minsk - protestatar lovit în timpul manifestației de duminică, 11 octombrie 2020.

Peste 500 de persoane au fost reținute duminică, 11 octombrie la Minsk în cursul așa-numitului „Marș pentru Onoare”, la care mii de oameni au protestat din nou împotriva falsificării alegerilor prezidențiale din 9 august iar observatorii vorbesc despre una din cele mai violente intervenții ale forțelor de ordine din ultimele săptămâni.

Poliția a recurs la tunuri cu apa, gaze lacrimogene și grenade paralizante împotriva mulțimii după ce blocase intrările de metro și multe din străzile principale din oraș. Manifestanți au fost bătuți de poliție și urcați cu forța în dubele poliției. Cel puțin 10 ziariști au fost reținuți, a informat Asociația Jurnaliștilor din Belarus. Proteste similare au avut loc și în alte orașe.

Opoziția și protestatarii contestă victoria lui Alexandr Lukașenka în alegerile din 9 august și cer organizarea de noi alegeri libere și corecte, monitorizate de observatori internaționali. Uniunea Europeană și Statele Unite nu recunosc rezultatul votului din 9 august iar luni, Uniunea Europeană ar putea discuta ca și Lukașenka să fie inclus pe lista oficialilor belaruși aflați sub sancțiuni europene pentru fraudarea alegerilor și tentativa de îngrădire violentă a protestelor.