Peste 50 de familii au primit lemne de foc aduse din România | Presupusul plan al Rusiei împotriva R. Moldova

Potrivit ministerului mediului, veteranii de război, pensionarii de peste 70 ani, persoanele cu nevoi speciale, familiile care au persoane refugiate la întreținere și centrele de plasament din satul Elizabetovca, Bălți și Sîngerei au primit în jur de 2 metri cubi de lemn.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ministerul Finanțelor a deschis un cont de colectare a mijloacelor bănești sub formă de donație, pentru susținerea poporului turc, urmare a dezastrului produs de cutremurul din 6 februarie 2023, informează Ziarul de Gradă. Potrivit autorităților, donațiile pot fi făcute în lei moldovenești, în dolari americani și în euro. Jurnaliștii notează că bilanțul victimelor cutremurului a depășit cifra de 36 000 de persoane decedate.
  • Ziarul de Gardă mai scrie că șase cetățeni moldoveni, două mame cu câte doi copii, au fost repatriați, în perioada 11-12 februarie, în urma cutremurelor devastatoare din Turcia. Reporterii citează Ministerul Afacerilor Externe, care a mai comunicat că familiile evacuate au revenit la Chișinău din zonele Hatay și Malatya ale Turciei.
  • Portalul newsmaker.md scrie că peste 50 de gospodării din 3 localități din Republica Moldova au primit circa 70 de metri cubi de lemn, procurat din România de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați. Potrivit ministerului mediului, veteranii de război, pensionarii de peste 70 ani, persoanele cu nevoi speciale, familiile care au persoane refugiate la întreținere și centrele de plasament din satul Elizabetovca, Bălți și Sîngerei au primit în jur de 2 metri cubi de lemn. Reporterii amintesc că Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) a achiziționat un volum de 2.100 m.c. de masă lemnoasă din România ce va fi distribuit gratuit.
  • 20 de ambulanțe noi au fost donate echipelor de asistență medicală urgentă din țară, titrează jurnal.md. Reporterii notează că acestea au fost procurate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii. Autosanitarele urmează să ajungă la punctele de asistență medicală urgentă din Olănești, Volintiri, Copanca, Tocuz, Valea Perjei, Tvardița, Copceac, Cișmichioi, Cotiujenii Mari, Călărașeuca, Sudarca, Vadul lui Vodă, Molovata, Pripiceni-Răzeși, Vărăncău, Călinești, Costești, Larga, Slobozia Mare, inclusiv la substația de asistență medicală urgentă Dubăsari.
  • Portalul Anticorupție.md o citează pe experta Natalia Albu, directoare a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare. Potrivit ei, „în cultura de gestionare a SIS există o amprentă de natură sovietică. Există percepția că instituția ar fi fost controlată de servicii de informații din Federația Rusă. Această problemă se reflectă și asupra celorlalte instituții care fac parte din sectorul de securitate și apărare”. În același timp, Natalia Albu este de părere că războiul din Ucraina și pericolele care planează asupra Republcii Moldova au crescut necesitatea reformării sectorului de securitate și apărare și adoptării anumitor proceduri de gestionare a crizelor interne ce țin de securitate și apărare.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai mare companie aeriană din Rusia, Aeroflot – Russian Airlines, a decis să suspende activitatea reprezentanței sale din Republica Moldova, pentru o perioadă de trei ani, anunță într-o postare pe Facebook portalul JurnalTV.md, informație care a trezit curiozitatea internauților. Reporterii menționează în material că compania aeriană nu explică motivele suspendării activității reprezentanţei din Moldova, dar aceasta ar putea fi cauzată de problemele financiare și de faptul că ea nu mai are curse în R. Moldova de un an de zile, acestea fiind suspendate imediat după războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei.
  • Pe Instagram, printe cele mai populare postări este cea a jurnaliștilor de la moldova.org, în care este citată președinta Maia Sandu, care a confirmat declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova. „Planul pentru următoarea perioadă presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”, a declarat președinta.