Peste 6.000 de moldoveni amendați pentru corupere electorală, la jumătate de an după alegeri

Un polițist la o secție de votare din Chișinău.

Un polițist la o secție de votare din Chișinău.

La jumătate de an după prezidențialele și referendumul din toamna lui 2024, polițiștii au amendat peste 6.000 de persoane pentru corupere electorală. Cele mai multe sunt din Autonomia Găgăuză, raionul Taraclia și municipiul Bălți.

Vorbind jurnaliștilor la un briefing de presă din 15 aprilie, șeful poliției moldovene, Viorel Cernăuțeanu a spus că schemele pentru corupere electorală au fost identificate în toate raioanele țării, dar acestea au avut o amploare mai amplă, în sudul țării, în particular în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, dar și la nord: în municipiul Bălți și raioanele Fălești și Râșcani, la care se adaugă și raionul Orhei.

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) a precizat că dintre cei amendați, majoritatea persoanelor și-au recunoscut vina, iar unii colaborează cu poliția, ajutând la identificarea altor persoane implicate.

Dar sunt și persoane care refuză colaborarea: „acei organizatori la nivel local, care au asigurat procese de corupție electorală”, a spus șeful IGP, care a precizat că doar 3% dintre amenzile aplicate au fost contestate în instanță.

Legislația moldoveană prevede amenzi cuprinse între 25.000 și 37.500 de lei pentru corupere electorală pasivă, adică primirea așa-numitor „pomeni electorale” ca bunuri, servicii, privilegii sau alte avantaje în schimbul votului.

Cernăuțeanu a mai spus că numărul persoanelor cercetate pentru corupere electorală a depășit 140.000, fiind în creștere cu câteva mii față de datele prezentate de poliție acum jumătate de an.

„Toate aceste persoane au fost desjucate din cadrul cauzei penale și au fost trimise în adresa Poliției pentru a fi documentate pentru corupere electorală”, a spus șeful IGP.

Forma activă a coruperii electoarele este pedepsită și penal. În decembrie 2024, procurorul general, Ion Munteanu, a anunțat că procurorii instrumentează 84 de cauze penale privind coruperea alegătorilor.

Tot atunci, Serviciul de Informații și Securitate a prezentat un raport potrivit căruia autoritățile ruse ar fi creat un centru de comandă la Moscova pentru a submina procesul electoral din R. Moldova. Oligarhul fugar Ilan Șor ar fi fost desemnat lider al acestui grup, având la dispoziție resurse financiare, logistice și tehnice oferite de Rusia pentru a influența rezultatele scrutinelor.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te