Tiraspolul anunță că în stânga Nistrului au fost vaccinate cu ambele doze 8,2 la sută din numărul total al populației, iar 11 la sută a primit prima doză de ser.
Chişinăul anunța săptămâna trecută că a distribuit în stânga Nistrului peste 126 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19, din loturile de ajutoare umanitare oferite Republicii Moldova, dar și din achizițiile efectuate din resurse bugetare. În același timp, datele oficiale arată că în stânga Nistrului au fost administrate doar puțin peste jumătate din dozele de vaccin repartizate – aproape 76 de mii.
În regiunea transnistreană au ajuns 17 mii de doze de AstraZeneca, 12 mii 400 de doze de Pfizer, 15 mii și, respectiv 20 de mii de vaccin chinezesc Sinovac și Sinopharm, dar și 62 de mii de doze de ser rusesc Sputnik-V. Autoritățile de la Chişinău spun că „repartizarea vaccinurilor s-a făcut echitabil și proporțional pentru toate unitățile administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova”, regiunea transnistreană transnistrene revenind cam 10 la sută din fiecare lot. Lucrul valabil mai puțin pentru vaccinul rusesc, în repartizarea căruia Moscova s-a dat preferință regiunii separatiste.
Subiectul repartizării donațiilor de vaccin și echipamente medicale a constituit motiv de critică de la Tiraspol, după ce Maia Sandu a declarat într-un interviu cu Europa Liberă că Chişinăul a încercat în această perioadă „să asigure cu vaccin și concetățenii noștri din stânga Nistrului și din donații, dar și din vaccinul care a fost cumpărat”. „Eu am insistat să fie distribuit și din vaccinul cumpărat, pentru că până la urmă interesul nostru, al tuturor, este ca toată lumea să fie sănătoasă și să scăpăm de această pandemie cât mai repede”, a spus Maia Sandu, subliniind că obiectivul final este reîntregirea țării și, respectiv, crearea condițiilor egale pentru toți cetățenii.
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a criticat declarațiile Maiei Sandu. Acesta a scris pe canalul său de Telegram că este recunoscător președintelui „republicii vecine”, adică a Republicii Moldova, pentru vaccin. „Dar acest lucru nu are nicio legătură cu „reintegrarea accelerată”. Rog cu insistență ca aspectele social-umanitare să nu fie amestecate cu politica”, a scris Krasnoselski.