Peste jumătate de milion de pașapoarte rusești acordate locuitorilor din estul separatist al Ucrainei în doi ani

Ministerul rus de Interne a informat că aproximativ 527.000 de persoane din estul separatist al Ucraina au primit cetățenia rusă în ultimi doi ani. Serviciul de presă al ministerului a făcut anunțul pe 2 mai, relatează agenției de stat TASS.

Anterior, Rusia eliberase 650.000 de pașapoarte noi în regiune, după ce președintele Vladimir Putin a emis în 2019 un ordin prin care a simplificat procesul de acordare a cetățeniei pentru locuitorii din estul Ucrainei.

Viktor Vodolațki, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri CSI și pentru integrare eurasiatică din Duma de Stat declara pe 24 aprilie agenției TASS că Rusia ar putea emite până la 1 milion de pașapoarte noi ucrainienilor din estul separatist, până la sfârșitul anului.

În noiembrie 2020, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov declara: „Rusia a protejat întotdeauna și va continua să protejeze interesele rușilor, indiferent de locul în care trăiesc”.

Politica Moscovei de a acorda cetățenia rusă locuitorilor din regiunile Lugansk și Donețk a fost criticată repetat pe scena internațională, fiind considerată încă o metodă de a pune presiuni pe autoritățile de la Kiev și de a destabiliza și mai mult situația din Ucraina.

Din 2014, Ucraina se confruntă cu o mișcare armată separatistă în estul țării, susținută de Rusia, deși Moscova a respins mereu acuzațiile că ar sprijini material și logistic milițiile separatiste. Până acum, confruntările din estul Ucrainei s-au soldat cu peste 13.000 de victime.

Imagini din 19 aprilie 2021 de pe linia de front din estul Ucrainei:

Your browser doesn’t support HTML5

Tensiunea crește în estul Ucrainei. Un soldat ucrainean a fost ucis

Kiev-ul consideră mișcarea separatistă dar și campania Moscovei de a acordare cetățenie locuitorilor din estul Ucrainei drept elemente ale războiului hibrid purtat de Moscova și o încălcare a suveranității Ucrainei.

În aprilie, tensiunile între Ucraina și Rusia crescuseră și mai mult după ce Rusia a masat zeci de mii de miliari la granițele cu Ucraina și în peninsula Crimeea, anexată abuziv de Moscova în 2014.

Vezi și: Sabina Fati „În jurul Mării Negre”, un blog de călătorie, 2016.

Sevastopol, Crimeea, 2016: Sabina Fati „În jurul Mării Negre în 90 de zile”.

Pe 20 martie, a intrat în vigoare și un decret prezidențial care interzicea cetățenilor non-ruși să dețină terenuri în cea mai mare parte a Crimeei.

„Uniunea Europeană nu recunoaște anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia, ceea ce reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional", a comentat la vremea respectivă Uniunea Europeană. „Prin urmare, Uniunea Europeană nu recunoaște acest decret și consideră intrarea sa în vigoare drept o altă încercare de integrare forțată a peninsulei, anexate ilegal în Rusia”.