Peste nouă mii de persoane din stânga Nistrului s-au vaccinat împotriva COVID-19

Doar aproximativ 9300 de persoane au fost până în acest moment vaccinate în regiunea transnistreană, într-o lună și jumătate de când a început oficial imunizarea populației în stânga Nistrului. Însă campania oficială de vaccinare, lansată pe 5 martie, a fost întârziată cu cel puțin trei săptămâni, pentru că administrația de la Tiraspol a ținut în depozite serul AstraZeneca, donat de România. Peste 900 de medici din regiune au fost vaccinați cu Pfizer, iar vaccinarea cu Sputnik V, donat de Rusia, a început pe 6 mai.

Peste o treime din persoane s-au vaccinat cu serurile occidentale AstraZeneca și Pfizer, iar aproape două treimi – cu rusescul Sputnik V, care în acest moment este rezervat doar pensionarilor. De luni, 17 mai, cu Sputnik se vor putea vaccina și medicii, iar celelalte categorii încă mai pot opta pentru AstraZeneca – rezerva de vaccin se epuizează, în acest moment în regiunea transnistreană au mai rămas doar 560 de doze.

Responsabila de domeniul sănătății de la Tiraspol, Cristina Albul, a declarat postului oficial de televiziune din regiune că nu au existat reacții adverse majore la niciunul dintre vaccinurile administrate până acum.

„Reacții adverse majore nu au fost înregistrate după vaccinarea cu niciunul dintre vaccinuri. Da, sunt unele reacții minore, febră, dureri sau reacții locale, dar astfel de reacții apar și după alte vaccinuri, nu doar după cel împotriva coronarvirusului”, a spus Cristina Albul.

Regiunea transnistreană primește 10 la sută din donațiile occidentale de vaccinuri primite de Republica Moldova, proporțional numărului de populație. În cazul serului Sputnik V donat de Rusia, Transnistriei i-au revenit 31 de mii de seturi complete de vaccin, din cele 71 de mii care au ajuns în Republica Moldova.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat Europei Libere că în Republica Moldova au fost deja imunizate cu prima doză 200 de mii de persoane, și alte 20 de mii – cu ambele doze de vaccin. Potrivit lui, Republica Moldova are în acest moment sub 200 de mii de doze de vaccin, cantitate suficientă până la mijlocul lunii iunie.