Peter Michalko: „Numai cu rezultate concrete, pozitive, asistența noastră va continua” (VIDEO)

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, dând mâna cu noul premier Ion Chicu

Asistența Uniunii Europene pentru Republica Moldova va fi strict condiționată de continuarea reformelor democratice începute în luna iulie odată cu instalarea guvernului Maiei Sandu, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, într-un interviu în exclusivitate acordat Europei Libere.

„Trebuie vă vedem dacă aceste reforme vor continua, dacă vor continua în mod real și dacă nu vom vedea și regrese în domenii atât de fundamentale precum democrația, drepturile omului, statul de drept; dacă va continua în mod real lupta împotriva corupției, ca să nu vedem reîntoarcerea intereselor private în domeniul politic, influențarea justiției, influențarea instituțiilor care trebuie să fie independente. Aceste interese trebuie să fie contracarate și să nu existe în Republica Moldova în viitor”, a declarat Peter Michalko. „Numai cu rezultate concrete pozitive asistența noastră va continua”, a subliniat ambasadorul UE.

Ambasadorul european a subliniat că trebuie evitat mersul către o nouă formă de oligarhie în Republica Moldova și repetarea, cu alți actori politici, a scenariilor din anii precedenți, când Partidul Democrat controla toate procesele din țară. „Ar fi tragic să vedem întoarcerea practicilor negative”, a subliniat ambasadorul UE.

Your browser doesn’t support HTML5

Condițiile UE pentru continuarea asistenței: democrație, stat de drept, lupta împotriva corupției