Peter Michalko: „Sectorul Justiției din R. Moldova este deocamdată departe de a fi independent și imparțial”

Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova

Ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko, a spus joi la Chișinău, la un forum dedicat justiției, că eforturile de diminuare a corupției în R. Moldova sunt subminate de decizii politizate și promovări netransparente în funcții-cheie în justiție. Ambasadorul american, Dereck Hogan, care la fel a avut o alocuțiune la reuniunea de două zile, a vorbit mai ales despre nevoia de voință politică pentru reforme reale în instituțiile care luptă cu corupția.

Your browser doesn’t support HTML5

Peter Michalko: „Sectorul Justiției din R. Moldova este deocamdată departe de a fi independent și imparțial”

Politizarea deciziilor și promovările netransparente din justiție – sunt două din temele mai principale pe care le-a abordat de data aceasta ambasadorul european, Peter Michalko. Cele două, alături firește de lipsa unor inculpați pe dosarul fraudei bancare, sunt lucruri care subminează eforturile anticorupție și încrederea cetățenilor în justiție, a spus ambasadorul: „Este esențial ca orice proces, inclusiv selectarea noilor candidați pentru funcțiile de vârf, să se desfășoare în mod constituțional și în conformitate cu standardele europene,” a mai spus diplomatul.

Sectorul Justiției din R. Moldova este deocamdată departe de a fi independent...

„Toate acestea dovedesc faptul că sectorul Justiției din R. Moldova este deocamdată departe de a fi independent și imparțial,” a conchis Peter Michalko.

O altă temă pe care abordat-o e nevoia respectării recomandărilor Comisiei de la Veneția: „Și aici subliniez necesitate de a cere la timp aceste opinii și de a nu schimba cadrul legislativ înainte ca acesta să poată fi îmbunătățit.”

„Unii pași pot fi întreprinși”, a spus la rândul lui șeful misiunii diplomatice americane la Chișinău, Dereck Hogan.

Dereck Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova

„Totuși, cele mai bune strategii nu pot avansa fără voință politică”, a spus el, „și fără tragerea la răspundere a funcționarilor corupți,” a mai adăugat diplomatul, “…fără rolul vital, crucial al societății civile, adică al cetățenilor care lucrează pentru a limita abuzurile din partea guvernului și a proteja drepturile fundamentale ale omului.”

Legile trebuie să fie aplicate consecvent și impartial...

Și concluzia sa formulată în fața asistenței formate din toți actorii implicați în lupta pentru o justiție corectă în R. Moldova a fost: „Legile trebuie să fie aplicate consecvent și impartial, astfel încât toți, inclusiv elita să fie responsabilă în fața legii,” a spus Dereck Hogan.

Printre soluțiile juridice prin care și-a atras cele mai grave critici justiția moldoveană în ultimii ani a fost cea care l-a lipsit, în 2018, pe un opozant al guvernării de atunci, Andrei Năstase, de funcția de primar al Chișinăului, câștigată așa cum s-a considerat în baza unui scrutin fără cusur.

### Vezi și... ### Reacții la invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinău

În 2019, guvernarea s-a schimbat, dar justiția nu a dat semne de îmbunătățiri, iar faptul că un magistrat care a jucat un rol în invalidarea alegerii lui Năstase a fost recent promovat de șeful statului, Igor Dodon, în fruntea unei importante instanțe judiciare de la Chișinău – fiind vorba de avansarea lui Vladislav Clima în fruntea Curții de Apel Chișinău, a fost calificat de Michalko ca fiind “dezamăgitoare” pentru el, dar mai ales pentru cetățenii care așteaptă transformări în justiția moldoveană.