Uniunea Europeană a anunțat că oferă ajutor medical de urgență țărilor din Parteneriatul Estic și că suma pusă la dispoziție este de 140 de milioane de euro. Într-un interviu cu Europa Liberă, la acest sfârșit de săptămână, ministrul moldovean de externe, Oleg Țulea, preciza că guvernul din care face parte este în contact cu mai mulți potențiali finanțatori și că încă se evaluează nevoile Moldovei. Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, din declarația sa de sâmbătă, astăzi lucruri ar fi trebuit să se mai clarifice și Moldova să știe de ce are nevoie și ce anume echipamente medicale să solicite din partea Uniunii Europene.
Your browser doesn’t support HTML5
„Noi suntem în comunicări și nu pot să vă spun o sumă exactă, care este suma oferită exact Republicii Moldova, deci sunt anumite informații neoficiale, dar probabil că luni deja vom putea să ne referim la o cifră exactă, aproximativă, a unei sume din prima tranșă de 140 de milioane, care va viza Republica Moldova. Noi în permanență încercăm să examinăm, să cooperăm cu instituții internaționale, să avem un tablou clar ce oportunități apar pe asistență în lupta contra COVID-19, apar instrumente noi, planul global ONU pentru răspunsuri umanitare care iarăși constituie un cadru pragmatic, încercăm să vedem pe plan bilateral ce suport am putea să obținem în continuare. Lucrurile se schimbă de la oră la oră, noi posibilități apar și acum este foarte important să nu ratezi momentul și să fii gata să soliciți și în final să primești această asistență.”
Peter Michalko: „Acest pachet are mai multe componente care țin de un răspuns imediat, precum și de un răspuns în perspectivă scurtă și medie, care este mai mult orientată spre domeniul social, economic și impactul crizei. În ceea ce privește această primă parte - răspuns imediat - 140 de milioane de euro care sunt disponibile au următoarele elemente: Uniunea Europeană lucrează împreună cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a finanța procurarea echipamentului medical. Acest pachet va fi bazat pe evaluarea făcută de către Organizația Mondială a Sănătății împreună cu autoritățile naționale din țările partenere: ce fel de material medical este necesar și în ce volum?
Asta este o primă parte, după asta este alt pachet în valoare de 11,3 milioane de euro care va fi destinat organizațiilor societății civile care sunt angajate în răspunsul imediat de prevenire a acestei crize, care oferă servicii mai ales acelor grupuri vulnerabile, celor care au nevoie în această situație de susținere și un pachet de 100 de milioane de euro este oferit pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii care sunt în situație dificilă, pentru a le ajuta să aibă acces mai ușor la creditare ca să-și continue activitatea după această criză.
### Vezi și... ### Ramona Strugariu: „Solidaritate și coordonare la nivelul UE. Acestea sunt cuvintele-cheie în criza Covid-19”(VIDEO)
Aceasta este partea răspunsului imediat și dacă vorbim despre perspectiva scurtă și medie, aici Uniunea Europeană vine cu un pachet de 700 de milioane de euro pentru linii de credit și granturi pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii care sunt oferite în valuta locală a fiecărei țări, deci, respectiv pentru Republica Moldova în lei, care vin prin inițiativa deja existentă în Uniunea Europeană pentru business, EU4Business. Astea sunt 200 de milioane și o componentă mai mare, de 500 de milioane, este oferită pentru a întări mecanismul de garanții care lucrează cu băncile care există și activează în Republica Moldova. Aceste resurse vin din Uniunea Europeană prin partenerii noștri din instituțiile internaționale financiare, precum Banca de Investiții Europeană, Banca de Reconstrucție și Dezvoltare Europeană și altele care cooperează cu băncile din Republica Moldova și care vor susține garanții pentru companii din Republica Moldova ca ele să-și poată continua afacerile, să poată să crediteze și cu condiții mai bune, mai prielnice și asta va fi important în perioada de după criză pentru revitalizarea economiei care va fi necesară.”
Europa Liberă: Dacă vorbim despre ajutoarele medicale de primă necesitate, cum estimați Dvs. personal șansele Moldovei să acceseze aceste materiale? La ce etapă sunt? Au pregătit lista de necesități? Unde se află această listă? Ce conține ea?
Important este că Organizația Mondială a Sănătății este atentă, coordonează aceste eforturi și Uniunea Europeană...
Peter Michalko: „Necesitățile Republicii Moldova au fost identificate și au fost comunicate partenerilor internaționali. Important este că Organizația Mondială a Sănătății este atentă, coordonează aceste eforturi și Uniunea Europeană lucrează împreună cu Organizația Mondială a Sănătății ca să putem să finanțăm procurarea acestui material și el va fi destinat și Republicii Moldova pe baza acestor cerințe și necesități care au fost comunicate partenerilor internaționali.”
Europa Liberă: Ce ar trebui să facă Moldova ca să obțină cât mai repede acest ajutor dată fiind situația de pe teren? Știți și Dvs. că necesitatea spitalelor este extrem de mare.
Peter Michalko: „Sigur că suntem toți conștienți de situație. Autoritățile Republicii Moldova lucrează împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și cu alți parteneri internaționali și în acest contact strâns și cooperare aceste materiale vor fi aduse cât mai repede. Se lucrează fără pauze, fără niște restanțe de timp, fără așteptare și orice zi este folosită pentru continuarea acestor eforturi.
Este important să existe informații și transparență despre starea de lucruri, ca să poată să fie luate măsurile care sunt necesare...
Este un fapt cert că toate țările din lume au fost luate pe neașteptate de această criză, răspândirea acestei pandemii și fiecare se străduiește să găsească și să răspundă la acest risc cât mai bine, dar în multe cazuri se vede că nu au fost structurile pregătite pentru acest tip de risc și asta acum înseamnă că trebuie multe lucruri reparate, multe lucruri puse pe rol foarte repede. Ceea ce este important în această privință este preluarea celor mai bune practici din țările care au avut succes în prevenirea răspândirii acestui virus. Este important să existe informații și transparență despre starea de lucruri, ca să poată să fie luate măsurile care sunt necesare și este important să existe respectarea acestor măsuri luate pentru a preveni răspândirea virusului, precum distanțarea socială și sigur că protejarea celor care sunt în prima linie de luptă împotriva pandemiei, pentru că aceste lucruri sunt de importanță vitală în aceste eforturi.”
Europa Liberă: Apropo de fondurile destinate revigorării economice. În cazul acelor fonduri, la fel vorbim despre răspuns la necesitate, adică în funcție de ce necesități vor formula statele așa se va lucra pe acel pachet sau e destinat unei țări în funcție de numărul de populație, sau cum e?
Peter Michalko: „Este un pachet regional și dacă vorbim despre folosirea după necesități, asta va fi probabil mai bine văzut după necesitățile care vin din sfera economică, deci din firme, de la cei care vor avea nevoie imediată, pentru că aceste mecanisme vin din instituții financiare și băncile din filiera sectorului financiar nu țin de o țară concretă, dar cum în fiecare țară aceste necesități vor apărea și firmele se vor angaja în folosirea acestor resurse, așa ele vor fi folosite...”
### Vezi și... ### Nicu Popescu: „Este un moment crucial pentru relația Uniunii Europene cu vecinii săi”
Europa Liberă: Dar înțeleg corect că despre asta se va discuta deja în a doua fază, după ce se încheie cu repartizarea ajutoarelor medicale sau cum?
Peter Michalko: „Aceste lucruri merg în paralel cu ceea ce privește recalcularea și după repartizarea materialului medical, acolo se lucrează fără ezitare, fără odihnă, fără așteptare ca să fie acest efort completat cât mai repede. În ceea ce privește alte măsuri, ele sunt acum conectate la mecanisme deja existente, pentru că Uniunea Europeană a oferit acest tip de susținere și înainte și aceste mecanisme există. Deci punem aici resurse extreme, resurse adiționale la mecanisme care deja există și funcționează, precum mecanismul de garanții pentru firme sau mecanismul de linii de credit pentru IMM-uri sau granturi pentru IMM-uri.”
Europa Liberă: Aș vrea să ne spuneți dacă putem, avem acum vreo închipuire cam pe cât ar putea miza Republica Moldova sau e prea devreme să vorbim despre asta?
Peter Michalko: „Aceasta va depinde de cerințele firmelor care vor avea nevoie de garanții sau de creditare și ele vor veni la băncile cu care lucrează Uniunea Europeană și partenerii noștri și ei vor oferi aceste credite cu condiții mai prielnice sau mai ușoare. Asta înseamnă că nu putem acum să spunem cât exact va fi necesar pentru fiecare țară. Eu cred că este esențial că există un pachet important care va oferi această posibilitate în timpul în care acest suport este atât de necesar.”