Petiție internațională pentru arestarea lui Putin la summitul BRICS din Africa de Sud

Peste două milioane de semnături s-au adunat pe o petiție globală, care solicită inculparea lui Vladimir Putin.

În preajma summitului țărilor din BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, care urmează să aibă loc în Africa de Sud, peste o jumătate de milion de persoane au cerut și ele guvernului sud african să-l rețină pe Putin, dacă participă la summit.

Your browser doesn’t support HTML5

Petiție publică internațională pentru arestarea lui Putin la summitul BRICS din Africa de Sud

Această presiune publică survine în condițiile în care lideri europeni și-au intensificat apelul la acțiune inter-guvernamentală pentru a găsi căi ca Putin să fie pedepsit pentru crimele comise în Ucraina. Recenta inculpare a președintelui Rusiei în Tribunalul Penal Internațional pentru coordonarea răpirii de copii ucrainieni este justificarea legală ca el să fie reținut în orice țară semnatară. Moscova a comunicat că Putin va participa la summit dar o comisie specială creată de președintele sud african, Cyril Ramaphosa a conchis că prezența lui Putin nu numai că violează legislația internațională dar și legile sud africane și l-a sfătuit pe Vladimir Putin să nu participe.

### Vezi și... ### Conferința privind crimele de război: Milioane de euro în plus pentru activitatea CPI în Ucraina

Această desfășurare e importantă pentru că în aprilie, organul suprem al Congresului Național Africa, partid de guvernământ s-a plâns de aplicarea „inechitabilă” și „preferențială” a legislației internaționale. Ramaphosa a spus inițial că partidul a decis retragerea Republicii Sud Africane din tribunalul internațional, o declarație ulterior retractată.

Campania pentru arestarea lui Putin survine într-un moment important, în pragul unei posibile ofensive ucrainiene, când este important ca liderul de la Kremlin și acoliții săi să știe că sunt pasibili de a fi arestați în mare parte din țările lumii. Laureata Premierului Nobel pentru pace, Oleksandra Matviiciuk a spus că o astfel de campanie îi poate face pe generalii lui Putin să se gândească de două ori până să urmeze ordine care duc la crime de război.

### Vezi și... ### Curtea Internațională de la Haga a emis mandat de arestare împotriva lui Putin, acuzat de crime de război în Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut crearea unui tribunal special care să judece Rusia pentru agresiunea sa în Ucraina. Un astfel de tribunal căruia Rusia i-ar opune un veto în Consiliul de Securitate poate fi creat cu voturile a 193 de membrii în Adunarea Generală. Oricare ar fi decizia legată de un astfel de tribunal, august și summitul BRICS reprezintă un reper important, râmânând de văzut dacă Putin va risca să se deplaseze.