Fost raportor al Parlamentului European pentru Moldova, politicianul liberal Petras Auštrevičius (Renew Europe) este de părere că după un șir de guverne așa zis pro-eurpene care au dezamăgit atât populația cât și UE, coaliția condusă de Maia Sandu are o sarcină istorică. Guvernul Maia Sandu trebuie să treacă testul angajamentului european autentic și al seriozității în implementarea Acordului de Asociere, iar rezultatul acestui efort trebuie să aibă corespondent în îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor, spune într-un interviu cu Europa Liberă politicianul lituanian, care mai vorbește și despre răscrucea la care se află și țara vecină, Ucraina, după șirul de alegeri din ultimele luni.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule Auštrevičius, ați făcut parte din delegația PE de observare a alegerilor parlamentare din Ucraina. Mulțumit de organizare și de rezultat?
Petras Auštrevičius: „Anul acesta este un an foarte plin în Ucraina cand vine vorba de alegeri. Acum două săptămâni, alegerile parlamentare anticipate, iar asta după două tururi de alegeri prezidențiale. Comisia electorală centrală din Ucraina a făcut o treabă foarte bună cu pregătirea alegerilor. Alegerile au fost pregătite transparent, corect. Finanțarea campaniei ar fi trebuit să fie mai transparentă, și am avut grijă să le comunicăm guvernanților acest lucru în declarația finală a delegației internationale de monitorizare a alegerilor.
Alegerile au fost foarte competitive: peste 5000 de candidați și 22 de partide s-au înscris în cursa electorală, lista de vot a fost lungă de aproape un metru. Am observat multe îmbunătățiri, Codul electoral este adoptat, mai trebuie promulgat de președinte. Rezultatele sunt o altă poveste, dar cred că din punct de vedere organizatoric am asistat la un pas înainte.”
Europa Liberă: Are UE în urma alegerilor din Ucraina un partener pe care se poate baza? Cred ca acesta este, pana la urma, cel mai important lucru pentru UE.
Petras Auštrevičius: „Așa este în multe privințe. În primul rând, UE consideră Ucraina un partener strategic. Urmărim implementarea pachetului extins de reforme sectoriale,
UE consideră Ucraina un partener strategic ...
sociale și economice, precum și a luptei împotriva corupției. De aceea, cetățenii au susținut atât de mult „Slujitorii poporului”, partidul noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski. Oamenii sunt sătui de corupție la toate nivelurile: economic, statal, municipal, local etc. Lumea are așteptări foarte mari de la acest partid, iar noi trebui să îi ajutăm să implementeze măsurile anticorupție și să înainteze în acest proces.
Cred că UE va avea acum un partener puternic la Kiev, care si-a manifestat deja angajamentul pentru reforme. Vorbim de membri ai Parlamentului la primul mandat, curati si proaspeti și credem în energia lor și capacitatea de a face schimbări în bine în țară.”
Europa Liberă: Una dintre promisiunile de campanie a fost încetarea războiului din est. Dar este acesta un obiectiv realizabil, câtă vreme nu doar de Ucraina depinde acest lucru?
Petras Auštrevičius: „UE, ca parte a comunității occidentale, rămâne alături de Ucraina. Știm cine este agresorul acolo și susținem integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Trebuie să continuăm abordarea noastră solidară față de Ucraina, care nu poate fi pusă la îndoială. Această solidaritate va merge mână în mână cu sancțiunile împotriva Rusiei.
Rusia nu da nici un semn că s-ar retrage din Ucraina. Săptămâna trecută cel puțin patru soldați ucrainieni au fost
Politica UE de sancțiuni împotriva Rusiei va continuă, căci este singura care dă rezultate ...
uciși. Războiul continuă. Nici un semn de bunăvoință de la Moscova. Ca atare, politica UE de sancțiuni împotriva Rusiei va continuă, căci este singura care dă rezultate. În același timp, trebui să întărim economic și politic Ucraina, de aceea reformele europene trebuie aplicate fara intarziere. UE va continua politica sa critică și de sancțiuni împotriva Rusiei. Procesul de pace la Minsk trebuie să continue. Nu vom lăsa Ucraina singură, ci îi vom sta alături, căci daca vom face altfel, aceasta ar fi o situație din care ar pierde toată lumea, mai ales Occidentul si valorile fundamentale, democratia, statul de drept pe care se bazeaza comunitatea noastră.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Să ne îndreptăm acum către Moldova. Ce se va schimba în relația UE cu Moldova acum, că la putere este un guvern în care UE și chiar Dvs personal credeți?
Petras Auštrevičius: „Mi-a plăcut felul în care un analist politic a descris ultimele transformări politice din Moldova: revoluția tăcută. Transformările nu s-au produs neapărat în stradă sau la presiunea străzii, ci în Parlament și în rândul
Îmi pun mari speranțe în noua coaliție. Maia Sandu a primit o șansă istorică să schimbe imaginea, profilul internațional al Moldovei...
clasei politice din Moldova. Îmi pun mari speranțe în noua coaliție. Maia Sandu a primit o șansă istorică să schimbe imaginea, profilul internațional al Moldovei. Văd politicieni care par să fie cu adevărat angajați în reforme, dar, desigur, noi vrem să vedem rezultate, aplicarea reformelor. Moldovenii sunt sătui de vorbe și promisiuni, s-au săturat să trăiască într-un stat capturat de oligarhi, vor să vadă schimbări sociale și economice in viata lor de zi cu zi. De aceea spun că această coaliție este într-un moment de răscruce, un moment istoric de o mare importanță pentru tara.
Oamenii i-au auzit și pe Plahotniuc și pe Filat spunând că sunt pro-europeni. Câte coaliții pro-europene trebuie să se perinde pe la putere în Moldova fără să se vadă nimic în viața oamenilor, fără ca guvernele să livreze rezultate? Înainte de toate trebuie pus efort în lupta împotriva corupției
Actuala coalitie trebuie sa se apuce imediat de implementat prevederile acordului agreat cu UE...
și trebuie schimbat profilul țării. Suntem răbdători, dar mi-e teamă că cetățenii vor rezultate, si actuala coalitie trebuie sa se apuce imediat de implementat prevederile acordului agreat cu UE. Sistemul judiciar trebuie sa fie reformat total, de la codurile penale la judecatori. Cred ca exista o generatie tanara care trebuie implicata si astfel, tara se va transforma. De aceea ii chem pe polticieni sa ia foarte in serios angajamentele cu UE in interesul cetatenilor. Eu raman prieten al Moldovei, dar al unei Moldove democratice si pro-europene, pentru cetateni.”