Angajații permanenți din industria petrolieră iraniană au declarat că se vor alătura grevei anunțate de muncitorii petroliști cu contract și vor înceta lucrul pe 29 octombrie pentru a protesta împotriva represiunii guvernului față de un val de demonstrații la nivel național, după moartea în arest luna trecută a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani arestată pentru că nu purta „corespunzător” hijabul.
### Vezi și... ### Codul vestimentar feminin musulman în public în UEGreva anunțată a lucrătorilor din industria petrochimică ar putea paraliza un sector-cheie al economiei iraniene, deja afectat de sancțiunile internaționale. Consiliul de organizare a lucrătorilor cu contract din industria petrolieră din Iran a anunțat pe 27 octombrie că lucrătorii cu contract din industria petrochimică vor intra în grevă începând cu 29 octombrie, în semn de solidaritate cu revolta populară împotriva represiunii guvernului.
Pe 28 octombrie, Consiliul a declarat că lucrătorii permanenți din sectorul petrolier se vor alătura, de asemenea, grevei colegilor lor contractuali începând cu 29 octombrie. Consiliul a subliniat în declarația publicată ieri că greviștii cer eliberarea imediată a protestatarilor deținuți, inclusiv a peste 250 dintre colegii lor, precum și a tuturor deținuților politici.
### Vezi și... ### Poliția moralității din Iran sancționată de UE după decesul tinerei Mahsa AminiAlte ciocniri violente între forțele de securitate și protestatari
Pe de altă parte, în țară continuă tulburările și violențele, Protestatarii s-au ciocnit din nou cu forțele de securitate pe 28 octombrie la Zahedan, un oraș din sud-estul Iranului frământat de săptămâni de proteste.
Zeci de persoane au fost ucise în confruntările din Zahedan în urmă cu patru săptămâni, în timpul protestelor antiguvernamentale, iar grupul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a declarat că oamenii din Zahedan s-au adunat din nou după rugăciunile de vineri pe 28 octombrie și au scandat împotriva guvernului. Activiștii au postat videoclipuri pe rețelele de socializare în care apar protestatari din oraș care cer moartea „dictatorului”, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Hamenei, și a miliției Basij, forță de ordine care a jucat un rol major în reprimarea brutală și sângeroasă a demonstrațiilor.
Iran Human Rights spune că forțele de securitate au deschis focul, rănind și omorând mai multe persoane, inclusiv un băiat de 12 ani. Agenția de știri Human Rights Activist News Agency (HRANA), cu sediul în SUA, a afirmat, de asemenea, că forțele de securitate au tras asupra protestatarilor, în timp ce agenția oficială de știri IRNA a declarat că „persoane necunoscute au deschis focul”, ucigând o persoană și rănind alte 14, inclusiv din cadrul forțelor de securitate. Autenticitatea afirmațiilor și a clipurilor video apărute pe paginile de socializare nu a putut fi verificată.
### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din Iran