De la un an la altul, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești adună tot mai mulți spectatori la Chișinău, iar oferta teatrelor de peste Prut pentru publicul din R. Moldova este tot mai bogată și diversă. Cea de-a șaptea ediție a Reuniunii Teatrelor de pe cele două maluri ale Prutului s-a desfășurat la Chișinău timp de două săptămâni. În cadrul evenimentului cultural, petrecut între 15 și 28 septembrie, au fost prezentate 24 de piese de teatru, nouă audiții radiofonice, precum și lansări de carte, proiecții de filme, expoziții – toate cu genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”. Invitați speciali ai ediției din acest an au fost actorii de la Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev.
Your browser doesn’t support HTML5
Teatrul este o armă foarte puternică ...
Într-un interviu pentru Europa Liberă, directorul Naționalului „Mihai Eminescu” din Chișinău, Petru Hadârcă, spune că această ediție a reuniunii teatrelor este binevenită cu deosebire, pentru că, în special în aceste momente, „teatrul este o armă foarte puternică și demonstrează că noi, la Chișinău, nu avem nevoie să răsune tancuri, avem nevoie de voci deosebite, avem nevoie ca publicul să se bucure de spectacole diverse”.
Alte declarații pe scurt despre:
Teatrul, la el acasă pe ambele maluri ale Prutului: „În cele șapte ediții, Reuniunea Teatrelor s-a îmbogățit cu spectatori, cu solicitări din partea teatrelor de a participa la acest eveniment. Anul acesta reuniunea a fost extinsă la două săptămâni - un efort imens (...). Teatrul a demonstrat demult că nu mai există sârma ghimpată la Prut. Teatrul demult se simte bine, la el acasă, atât la București, cât și la Craiova, Iași, Cluj sau Sibiu. Teatrul a demonstrat demult că suntem o familie unită și bună. Reuniunea Teatrelor Naționale a crescut de la an la an. La prima reuniune a teatrelor de pe cele două maluri de Prut au participat patru teatre, iar anul acesta au fost la Chișinău 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului și un teatru de dincolo de Nistru, de la Kiev. Prezența teatrelor la acest eveniment va crește, pentru că teatrul va exista în pofida oricăror agresiuni”.
Spectatorii noștri sunt spectatori deosebiți pe care eu nu-i schimb pe niciun spectator din lume...
Spectatorii, în așteptarea teatrelor: „Din observații, după Reuniunea Teatrelor Naționale, noi ne-am îmbogățit cu spectatori în stagiunea care urmează. Am văzut interesul spectatorilor din Chișinău, pentru că orașul Chișinău este un oraș teatral. Spectatorii noștri sunt spectatori deosebiți pe care eu nu-i schimb pe niciun spectator din lume. Sunt spectatori inteligenți, care au reacții pe măsura talentului și momentului din scenă. Acest lucru a fost remarcat și de actorii care au venit la reuniune: de la București, Craiova, Sibiu, Cluj, Iași și toți își doresc să se reîntâlnească cu spectatorii de la Chișinău”.
Solidaritatea cu actorii și teatrele din Ucraina: „Anul acesta am ținut neapărat ca în familia teatrului național românesc să se regăsească și vecinii noștri, actorii de la Teatrul Național Academic „Ivan Franko” din Kiev, care au sărbătorit 100 de ani de la înființare. Încă de anul trecut exista în plan un schimb de turnee, invazia agresorului în Ucraina a dat totul peste cap, dar ne-am bucurat enorm să-i avem pe actorii de la Kiev invitați de onoare la Reuniunea Teatrelor Românești, în familia teatrelor românești. Chiar la începutul invaziei din 24 februarie, Teatrul Național a fost solidar cu colegii din Ucraina, cu actorii, cu lumea. Am pus la dispoziție și autocarul care a transportat refugiați de la hotar, am jucat „Dosarele Siberiei”, donând încasările pentru spectacol. Actorii au venit cu o inițiativă și au montat „Requiem pentru Bucea”, scenariu de Dumitru Crudu. Această solidaritate se manifestă zilnic prin comunicări cu colegii din Ucraina (...). Ne dorim cu toții să muțească odată, pentru totdeauna, aceste explozii, aceste gloanțe, și să avem posibilitatea să ne îmbrățișăm într-un stat democratic, civilizat atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova și într-o Uniune Europeană, alături de lumea civilizată, nu de barbarie”.
### Vezi și... ### Aplicația „voucher cultural” întârzie