Piața media din Republica Moldova rămâne distorsionată de monopoluri, politice de cele mai multe ori: în timpul regimului democrat, era cel creat de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, acum – crede Petru Macovei – se instalează unul coagulat în jurul partidului Socialiștilor. La încheierea unei noi ediții a Forumului Media, Vasile Botnaru a stat de vorbă cu Petru Macovei, director executive al Asociației Presei Libere, unul din organizatori Forumului:
Your browser doesn’t support HTML5
Un monopol mediatic, cel al holdingului lui Plahotniuc, este ușor-ușor, iar în ultimele zile chiar cu tempouri destul de mari, înlocuit de alt monopol mediatic al Partidului Socialiștilor.
Petru Macovei: Acum, odată cu căderea guvernării Partidului Democrat, lucrurile par să se schimbe cel puțin pe dimensiunea guvernamentală, deoarece există nu doar o deschidere declarată, dar și una practică de a vedea care sunt problemele și a căuta soluții, dar marea noastră temere, care a fost exprimată și la Forumul mass-media 2019, este că în condițiile în care un monopol mediatic, cel al holdingului lui Plahotniuc, este ușor-ușor, iar în ultimele zile chiar cu tempouri destul de mari, înlocuit de alt monopol mediatic al Partidului Socialiștilor, iar Partidul Socialiștilor este foarte important în Parlament pentru a vota anumite legi care ar putea să ducă realmente, nu doar declarativ cum a fost până acum, la demonopolizarea piețelor și la asigurarea transparenței proprietăților în domeniul media.
Deci, fără asta teamă mi-e că lucrurile nu se vor mișca tare mult din loc. Există programul de guvernare, pe care, logic, și l-a asumat și Partidul Socialiștilor, care a votat pentru acest Guvern, nu? Deci, există programul de guvernare care conține lucruri foarte frumoase și necesare pentru breasla jurnalistică.”
### Vezi și... ### Petru Macovei: „Sperăm că bani pentru a corupe media vor fi mai puțini, deși interesul politic primează”
Europa Liberă: Dar Dvs. doriți, de fapt, o intervenție administrativă? Or, președintele Consiliului Audiovizualului v-a replicat la această doleanță a Dvs. că a acționat legal, a dat unui solicitant o nouă frecvență, adică totu-i în limita actelor normative.
Petru Macovei: „Este adevărat, dar mi-a plăcut tare mult și replica doamnei prim-ministru, care a spus, sensul era acesta: „Dacă voi nu înțelegeți ca persoane care sunteți puse în aceste funcții să reglementați domeniul audiovizualului în așa fel încât pluralismul mediatic să nu fie viciat, să nu avem știri care se repetă la câteva posturi de televiziune, să nu existe monopol în formarea opiniei publice, dacă voi nu puteți face asta și vă acoperiți cu legea care, chipurile, nu vă permite, deși legea permite absolut categoric, deci, dacă nu puteți – atunci va trebui să fie schimbată legea”.
Chiar dacă este o măsură drastică, personal susțin ideea de a înceta mandatele membrilor Consiliului Audiovizualului și membrilor Consiliului Concurenței.
Din punctul acesta de vedere, eu, chiar dacă este o măsură drastică, personal susțin ideea de a înceta mandatele membrilor Consiliului Audiovizualului și membrilor Consiliului Concurenței, care imită activități, dar și mai grav că protejează anumite monopoluri pe piață.”
Europa Liberă: Unii experți cred că această secure, toporul acesta ar putea fi folosit de următoarele guvernări, orice guvernare o să vină o să facă la fel.
Petru Macovei: „Este adevărat că asta se va întâmpla, dar alternativă nu există, pentru că mandatele acestor membri ai Consiliului Audiovizualului, în cel mai bun caz, următoarea expirare a mandatului este în 2021. Soluția ar fi să așteptăm anul 2021 sau ce să facem? Nici nu există soluții care ar putea fi aplicate la modul practic.
Această structură publică, plătită din banii noștri, ai tuturor, face jocul unor forțe politice.
Înțeleg perfect temerile colegilor, le împărtășesc aceste temeri. Cred că ar trebui făcut lucrul acesta cu foarte mare atenție pentru a nu lăsa loc de abuzuri viitoare, însă rămân convins că trebuie să existe măsuri mult mai dure și drastice, pentru că oricine poate să analizeze activitatea, de exemplu, a Consiliului Audiovizualului înțelege, nu trebuie să fii cu zece stele în frunte ca să înțelegi că această structură publică, plătită din banii noștri, ai tuturor, face jocul unor forțe politice.
A făcut jocul lui Plahotniuc, acum face jocul lui Dodon și lucrul acesta... în orice societate nu poți să-ți bați joc de banul public în halul acesta și lucrul acesta ar trebui curmat. Cum anume? Să găsească politicienii o soluție în situația în care respectivii domni care, sunt absolut convins, ei înșiși înțeleg că sunt manipulați politic, că fac jocul cuiva și ei refuză să plece din aceste funcții – înseamnă că trebuie de găsit o soluție legislativă pentru ca ei să fie forțați să plece.”
Europa Liberă: Deci, dvs., forumul presei, dvs., experții nu revendicați altceva decât condiții egale, echitabile pentru toate instituțiile de presă pe care, de fapt, trebuie să le creeze Consiliul Audiovizualului?
Petru Macovei: „Pe segmentul televiziunii și radioului – da, trebuie să le ofere Consiliul Audiovizualului. În general, pentru mass-media trebuie să le ofere cadrul legislativ, legile în ansamblu. Totodată, Guvernul ceea ce poate să facă - și noi vom insista ca Guvernul să facă - să dezvolte programe de susținere pentru produsul jurnalistic independent din țara noastră, în special pentru instituțiile media de importanță socială, cele de nișă, cele care se ocupă de investigații jurnalistice, instituțiile mass-media din regiuni, unde situația, accesul la informație este mai puțin fericită decât în capitală.