Pfizer cere autorizare de urgență în SUA a pastilei sale anti Covid-19

Compania Pfizer a anunţat marţi, 16 noiembrie că a cerut autorizarea de urgenţă în SUA a pastilei sale anti-COVID-19, un tratament foarte aşteptat pentru că poate fi administrat cu uşurinţă acasă în primele zile după apariţia simptomelor, în caz de contaminare cu coronavirus.

La începutul lunii noiembrie, Pfizer, care comercializează deja împreună cu compania germană BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva COVID-19, a dezvăluit că antiviralul său oral (PF-07321332), care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, a demonstrat o eficienţă de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces dacă este administrat în primele trei zile de la apariţia simptomelor, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

### Vezi și... ### Certificatele de vaccinare anti Covid-19, emise în R. Moldova, sunt recunoscute în UE. Nu și toate vaccinurile

Washington Post a informat marţi că executivul american intenţionează să anunţe săptămâna aceasta achiziţionarea a 10 milioane de tratamente antivirale.

Tot marți, Pfizer a anunțat un acord care va permite ca pastila sa anti Covid-19 să fie produsă și vândută ieftin în 95 de țări mai sărace, în care trăiește mai mult de jumătate din populația lumii.

Din acordul cu o organizație non-profit a Națiunilor Unite (Medicine Patent Pool), sunt însă excluse câteva țări sărace care au fost lovite foarte puternic de pandemia de coronavirus.

Brazilia, care are una din cele mai ridicate rate de decese legate de Covid din lume, precum și Cuba, Irak, Libia și Jamaica, vor trebui să cumpere pastilele direct de la Pfizer, cel mai probabil la prețuri mai mari în comparație cu ceea ce vor percepe producătorii de medicamente generice.

China și Rusia – țări cu venituri medii, unde trăiesc în total 1,5 miliarde de oameni – sunt și ele excluse.